- Jag har inte tänkt tanken att det är katastrof än. Men visst, om det kommer mer skyfall nu så är det ett problem. Varje droppe regn som kommer nu är väl av ondo, kan man säga.
Claes Olai odlar bland annat havre, vete och timotej. Känsligast av dem är timotejen och det är än så länge mest den som skapar viss oro.
Clas Olai säger:
- Den är väldigt känslig för regn. Men den är också känslig för blåst och det är ju lite så det är att vara bonde. Man får ha lite fingertoppskänsla, säger han och ler.
Med några dagars torka nu skulle Claes Olai kunna känna sig lugn.
Kan fortsätta regna
Den vete som ligger ner längs marken kan nämligen räddas så länge den inte börjar gro ute på fältet. Om det kommer mer regn är risken att grödorna gror och det i sin tur kan leda till att vetet inte kan gå till brödproduktion.
Det finns dock då fortfarande chans att sälja vetet till annan produktion som inte går till livsmedel men för varje sådan del så blir det mindre betalt. Och det tråkiga vädret tycks hålla i sig.
- Om man lyssnar på SMHI så ska det ju vara såhär, säger Claes Olai.
Han har varit lantbrukare i cirka 25 år och vittnar om att det är en viss skillnad i vädret mellan då och nu.
Konstant väder
- Om inte annat så upplever väl alla att vädret är tjatigare nu. Det räcker inte med en dags regn eller åska utan vi snackar snarare tre veckor om det väl kommer. Det är inte samma variation i vädret, säger han.
Men de regn som varit hittills ser han inte som allt för hotande.
- Det är klart att det är inte bra. Jag blev ju inte glad när jag såg att det ligger ner på fälten. Man gör ju allt man kan för att det ska bli bärigt och stå upp - och sen ligger det ner. Men jag ser det inte som att det skulle vara någon fara än, säger Claes Olai och tillägger att skyfallen däremot gör sitt till för att förstöra miljön då fosfor bland annat förs med regnet och ut i grundvattnet.
Han och andra lantbrukare jobbar nu på olika lösningar för att hindra bekämpningsmedel och liknande att rinna iväg så att det kan förstöra miljön.