För att klara detta, har koncernen nu gått med i något som kallas Save Food, som är ett världsomspännande FN-stött initiativ mot livsmedelsförluster och matsvinn.
– Frukt och grönt är det område inom livsmedel som svinnet är som störst, säger Lars Broström, Commercial Director på Paccess, ett dotterbolag inom BillerudKorsnäs.
– Det gäller både i absoluta tal över det antal ton livsmedel som förstörs, i kapital i form av upparbetade kostnader som går till spillo och i miljöhänseende. Koldioxidavtrycket från odlade varor som transporteras långt för att aldrig konsumeras, är mycket högt.
Med smarta förpackningslösningar hoppas BillerudKorsnäs kunna ge ett betydelsefullt bidrag till minskat svinn.
– Förutom hållbarheten är det viktigt att ha koll på temperatur och luftfuktighet när man utvecklar förpackningarna. För höga temperaturer och kondens är vanliga orsaker till att frukt och grönt förstörs under transporten, säger Lars Broström.
Totalt beräknas cirka 1,3 miljarder ton mat gå till spillo varje år, vilket motsvarar 3,3 gigaton i CO2-utsläpp. Det kan jämföras med utsläppen från all vägtrafik i USA under 2010 som då nådde 1,5 gigaton.