Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varmt välkommet avtal

Bostadsrättsföreningen Annelund på Folkets Hus-vägen är först ut att sluta avtal om fjärrvärme i Skärblacka. I går togs första spadtaget till den blivande kulverten. .Billigare för de boende och bättre för miljön, anser styrelsen i föreningen.
Annelund håller dessutom på att bygga om sin garageutfart just nu.
- Utveckla bebyggelsen i Vånga, uppmanar Åke Sjöberg, som engagerar sig i frågan om reningsverket.

Tekniska Verkens Ingvar Carlsson och bostadsrättsföreningen Annelunds vice värd Rune Nilsson tog första spadtaget.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Tekniska Verkens Ingvar Carlsson och bostadsrättsföreningen Annelunds vice värd Rune Nilsson tog första spadtaget. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

SKÄRBLACKA2003-10-29 06:00
Tekniska verken i Linköping bygger ut fjärrvärmen i Skärblacka. I går satte man igång rent konkret, genom det första spadtaget. Det var Tekniska Verkens vice vd och chef för affärsområde Energi, Ingvar Carlsson samt bostadsrättsföreningens vice värd Rune Nilsson som höll i spadarna.
- 70 avtal är klara, tio är större fastighetsägare och resten är villaägare, berättade Ingvar Carlsson.

Tillfällig panna
I december ska de första kunderna få fjärrvärme. Värmekällan är då fortfarande olja som kommer från en tillfällig panna, placerad på baksidan av Tvätten. Från 2005 ska allt vara klart, då blir värmekällan flis som eldas i en permanent panna, placerad i norra delen av Skärblacka, bakom Shell-macken.
Bostadsrättsföreningen Annelund hade två representanter från styrelsen på plats vid första spadtaget, sekreterare Sivert Johansson och ledamot Birger Bäcklund.
- Vi har fått garantier för att fjärrvärmen ska vara billigare än oljeeldningen vi har idag, säger Birger Bäcklund.
- När fliseldningen kommer igång är det miljömässigt positivt och det är viktigt, säger Sivert Johansson.
Ingvar Carlsson berättar att fjärrvärmesatsningen i Skärblacka är en affär på totalt cirka 50 miljoner.

Bättre utfart
Fjärrvärme är inte den enda förändringen i bostadsrättsföreningen. I förra veckan började man bygga om garageutfarten. Hittills har in- och utfarten sluttat från gatan mot dörrarna. Bilisterna har fått backa uppåt ut på gatan.
- Det är ganska mycket trafik på Folkets Hus-vägen så det har varit dåligt ur trafiksäkerhetssynpunkt, särskilt på vintern när det varit halt, säger Sivert Johansson.
Nu byggs en ny utfart på sidan där det tidigare varit gräsmatta. Samtidigt förbättras dräneringen. Ett par veckor till ungefär beräknas ombyggnaden ta.

"Slå vakt"
Åke Sjöberg i Vånga är en entusiastisk förkämpe för sin hembygd. 70-årige Åke har länge varit aktiv i politiken, bl a i fullmäktige för moderaterna. Numera har han trappat ner på uppdragen, men engagerar sig fortfarande.
- Vi i ytterområdena måste vara på vårt vakt så att vi inte blir bortglömda, säger han.
Vid fullmäktiges senaste sammanträde som var förlagt till Skärblacka, ställde han en fråga om mer bebyggelse i Vånga. Kommunalrådet Eva Andersson (s) svarade att om det blir ökad efterfrågan på bostäder i Vånga, så kan kommunen agera.
Åke Sjöberg menar att det finns förutsättningar redan för ökad bebyggelse i Vånga.
- Här finns kommunal mark som kan användas, runt hela villabebyggelsen och på andra sidan Finspångsvägen, säger han.
Enligt Åke finns också stor efterfrågan.
- Folk vill bygga och bo här, jag får massor av förfrågningar om jag inte kan hyra ut eller sälja hus.
Det finns en sak som hindrar utbyggnad, och som har gjort det de senaste 30 åren, anser Åke Sjöberg:
- Reningsverket har för liten kapacitet och har haft det i 30 år. Vi har varit för snälla här ute och inte ställt krav. Vi har förlorat enormt på reningsverket.
Inom ett par år ska vatten- och avloppsverket i Skärblacka stängas. Slottshagens reningsverk och Borgs vattenverk blir ersättningarna.
- Det är livsviktigt att det omfattar även oss i Vånga, jag är rädd för att alla bara dras till Skärblacka, säger Åke Sjöberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om