Vånga hembygdsarkiv rustas
Vånga hembygdsarkiv växer. I våras började arbetena och under hösten ska invigningen ske. Innan arkivet kan tas i bruk helt och hållet krävs dock ytterligare investeringar. Eivor Sandberg som är arkivarie i föreningen fick nyligen Hembygdsförbundets förtjänsttecken för sitt arbete. Släktforskningsrummet i Skärblacka erbjuder handledning under hösten.
Kerstin Andersson hjälper Ann-Charlotte Nilsson att släktforska på nätet.
Foto:
- Vi ansökte förra hösten och tidigt i våras fick vi 275 000 kronor från Boverket, berättar föreningens arkivarie Eivor Sandberg. Dessutom har medlemmarna i hembygdsföreningen skänkt 20 000 kronor.
Pengarna räcker inte fullt ut, men var en förutsättning för att bygget skulle komma igång.
- Det fattas mycket pengar fortfarande, bl a till hyllor, som kostar mycket. Just nu håller vi på att göra i ordning ritningar på hyllorna som vi ska skicka till en firma i Stockholm, berättar Eivor. Så får vi se hur mycket vi får för de pengar vi har. Vi planerar invigning under hösten, när lokalerna kan tas i bruk fullt ut är svårt att säga.
Mer material
Med den nya tillbyggnaden till arkivet kan hembygdsföreningen så småningom ta emot ytterligare material som folk i Vångabygden velat skänka, men som man inte har haft plats för. Förutom mer papper kan man i framtiden erbjuda bättre plats för dem som kommer till arkivet för att forska.
I våras startade arbetet med att gräva underlaget och nu är den cirka 50 kvadratmeter stora byggnaden klar, så när som på vissa detaljer.
- Förutom inredning, saknas det armaturer och så ska byggnaden målas, in- och utvändigt.
Målar
Målningsarbetet utförs ideellt, av medlemmar i "gubbdagis" som jobbar med att hålla husen på hembygdsgården i gott skick. En av dem är Yngve Arlesparr, som passar bra för jobbet, eftersom han var yrkesverksam målare innan han gick i pension för ett par år sedan.
- Det är jag och en annan medlem i gubbdagis som ska måla och i dag är första dagen, säger han.
Han målar en list utmed taket med svart färg, själva huset ska målas grått.
Hederstecken
I 15 år har Eivor Sandberg varit arkivarie i föreningen. Hon har också varit medlem i styrelsen, en post som hon dock har lämnat. Vid hembygdsdagen för en tid sedan uppmärksammades hennes insatser. Hon fick en hedersnål med lagerkrans plus av Svenska hembygdsförbundet. Namnet till trots är det ett halssmycke med kedja och Eivor blev både glad, stolt och överraskad när hon fick det.
- Det hade de smugit med, säger hon.
Handledare
Släktforskare använder hembygdsarkivet i Vånga. En del använder också bibliotekets släktforskarrum i Skärblacka. Nu är det tänkt att ännu fler ska ta chansen. Sedan i går finns Kerstin Andersson på plats tre dagar i veckan för att hjälpa intresserade till rätta.
- Den som vill kan komma hit utan att förboka eller binda upp sig på något sätt, säger Kerstin, som har släktforskat och undervisat om släktforskning i 20 år.
Släktforskarrummet, som är öppet samtidigt som biblioteket, har funnits i två år. Det ligger på bottenvåningen i det gamla kommunhuset. Här finns dator med tillgång till genline - en tjänst för släktforskning på nätet.
Tillgängligt
- På genline finns kyrkoböcker inscannade (inlästa) direkt, berättar Kerstin.
Internet har gjort släktforskningen tillgänglig för alla, anser hon och det är just att använda genline som hon hjälper till med. Tisdagar, onsdagar, fredagar på olika tider t o m november månad finns Kerstin tillgänglig
Premiärgäst på tisdagen är Ann-Charlotte Nilsson, som har släktforskat i cirka två år i den cirkel som Kerstin leder.
- Det var nyfikenhet som fick mig att börja, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!