Till minnet av en krasch
I augusti 1942 störtade ett plan i Vångaskogarna. Nästan på dagen 63 år senare sattes en minnestavla upp på platsen. Det är medlemmar i Vångas gubbdagis, som ordnat detta. Kullerstad församling har haft Indienbesök.
I Gettorp, Vånga, störtade en flygplan för 63 år sedan. Nu finns en minnestavla vid platsen. När Torsten Paulsson var skolpojke gick han och tittade på haveriplatsen. - Man kunde se att planet klippt av träden när det störtade, beskriver han. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
En som minns hur det såg ut på nedslagsplatsen är Torsten Paulsson. Han var åtta år då olyckan inträffade.
- Det hände på kvällen och morgonen efter hörde jag om det i skolan. Så på eftermiddagen gick jag dit för att titta. Minnesbilden jag har var att jag kom genom skogen och så fick jag se en vakt. Det var vakter runt om. Det hade blivit en stor grop där planet slagit ner. Av planet såg man bara skrot.
Planet hade kraschat i en mosse. I dag växer det långt gräs på platsen. Naturen har haft 60 år på sig att utplåna spåren efter tragedin.
Träden avklippta
- Man kunde se hur planet svept in mot mossen, träden var avklippta, säger Torsten och visar med armarna.
Människan har också ändrat i landskapet. Platsen gick knappat att känna igen när Torsten återvände flera år efteråt.
- Jag kände inte igen mig, då var det storskog här, nu är den avverkad.
Torstens farbror, Nils Paulsson, var på haveriplatsen dagen efter olyckan och hjälpte till att ta hand om vraket.
- Han körde bort flyplansresterna med häst och vagn.
En bild av detta finns på den minnestavla som Vånga gubbdagis satt upp på platsen. Bilden har Gunnar Paulsson, kusin till Torsten och Bertil, haft i alla år.
På tavlan finns också en text om haveriet som flygvapnet skickat till Bertil Paulsson, Torstens bror. De båda började fundera på haveriet och Bertil tog kontakt med flygvapnet för att få information.
Röjd stig
I våras kom idén på gubbdagis att ordna ett minnesmärke över denna historiska händelse. Det blev inte bara en tavla som borrades fast i den stenbumling som höjer sig över platsen för kraschen. Röjning av stigen till platsen, skyltar och målade markeringar som visar vägen har också ordnats fram. Den som kanske lagt ner mest jobb på projektet är Olle Alexandersson, fast själv säger han att han bara gjort litet.
För tre veckor sedan slöt gubb-dagis mangrant upp då minnestavlan invigdes. Ett kort tal och en tyst minut följt av fika i skogen. Platsen kallas numera Flygmossen, även om det inte är det officiella namnet - inte än i alla fall.
Av materialet från flygvapnet framgår att haveriet inträffade klockan elva på kvällen. Planet, ett spaningsplan Saab S17B, tillhörde Kungliga Östgöta flygflottilj. Det var ute på en övningsflygning. Planets höjdroder låste sig och föraren kunde inte få kontroll över planet. Han gav order till sin spanare, fänrik Nils G Pettersson, att lämna planet med fallskärm, vilket han själv gjorde och landade en bra bit ifrån nedslagsplatsen. Fänrik Gustafsson stannade dock kvar i planet och omkom vid nedslaget. Planet fattade eld. Det framkommer också att övningen var dåligt förberedd.
- Det var väl så då, att man hade ganska dålig utrustning och dålig utbildning, säger Torsten Paulsson.
Indiskt återbesök
I januari i år åkte tio kvinnor från Linköpings stift till delstaten Tamil Nadu i södra Indien. En v dem var Ulla Trygg, diakoniassistent i Kullerstad församling.I augusti återgäldades besöket.
- Tio kvinnor från Tamil Nadu besökte stiftet. De bodde hemma hos några av oss, säger Ulla Trygg som själv hade fem gäster hemma hos sig.
En av målsättningarna med det utbyte som sker mellan Tamil Evangelical Lutheran Church och Linköpings stift, är att få in fler kvinnor i kyrkoråden i Tamil Nadu. I dag finns en kvinna i varje kyrkoråd.
- En enda kvinna kan inte göra mycket, men blir de flera kan de stötta varandra.
De tio kvinnorna deltog bland annat i en kort pilgrimsvandring i Vadstena, de var på mässa i Linköpings domkyrka följd av middag med biskop Martin Lind och de var på församlingsbesök.