Enligt fas 3-reglerna ska Kerstin Andersson under hela fas 3-tiden söka arbete.
- Och det gör jag också, även om jag märkt att det inte är så lätt att hitta ett nytt jobb i min bransch och i min ålder, säger Kerstin Andersson.
Hur trivs du då som fas 3-are i föreningen?
- Det fungerar mycket bra för min del och jag går utbildningar då och då för att förkovra mig, säger hon. Och jag håller som sagt ögonen öppna efter vanliga arbeten under tiden som jag är här i föreningen.
40-timmarsveckor
- Men just nu gör jag mina 40-timmarsveckor här på föreningen och här får jag chansen att utveckla mig själv och föreningen, samtidigt som föreningen fått ersättning för mitt jobb. Och den ersättningen har man kunnat köpa bland annat datorer för, som används för att utveckla och förbättra släktforskningsarbetet.
Sitter du alltid härinne i föreningslokalen i Skärblacka Folkets hus?
- Nej, jag ger mig ut på fotouppdrag, när vi behöver fotografera något för bland annat vår skriftserie, där jag också bidrar med artiklar. Hittills har vi kommit ut med två skrifter och har en tredje på gång.
- Den ska handla om bland annat hur torparna, som hörde till Löfstad slott, hade det förr i tiden med sina dagsverken och sin livssituation, som verkar ha varit ganska tuff.
Besöker arkiv
- De tidigare två skrifterna har bland annat handlat om torp i Kullerstad, stölder som skett i trakten förr i tiden, ett speciellt kvinnoöde och berättelsen om en livgrenadjär. Så vi försöker variera innehållet så mycket som vi kan och hinner.
- Sedan åker jag ut till olika arkiv och hämtar hem uppgifter. Förra veckan var jag exempelvis på krigsarkivet i Stockholm och hämtade hem uppgifter om soldater förr i tiden, som kom från Skärblackatrakten.
- Jag har en idé om att försöka göra ett register över alla soldater härifrån, som vi kan hitta. Dessutom håller vi även på att göra ett register över alla människor som bott i Skärblacka med omnejd och som vi tänker katalogisera.
Har ni många medlemmar i Memmingsforskarna?
- Vi är uppe i ett 30-tal medlemmar, jämfört med fem vid starten för tre år sedan. Så vi är nöjda med medlemsökningen och inte minst att även många yngre, arbetande Skärblackabor gått med i föreningen, även om de flesta av oss är pensionärer.
Planer på bildbok
- Vi planerar också att utge en bildbok om Billerud på 1960-talet, då bruket hette Fiskeby AB. Vi har nämligen väldigt fina bilder från den perioden och bra hjälp med texter från vår medlem Karl-Erik Åhman, som arbetade på bruket under den perioden.
Så det finns ingen brist på nya uppslag?
- Nej, verkligen inte. Det är fullt liv i föreningen och nu har vi även klart med vårens och sommarens utflykter, som vi brukar ha varje år. Nu väntar ett besök på landsarkivet i slutet av april, en utflykt till Grensholm och Åls medeltida borgsruin och Grensholms kapell i början av maj samt en resa till Finspång, där vi tänker titta närmare på de gamla bruksmiljöerna, Auroratemplet och den engelska parken.
- Och på hemväg till Skärblacka tänker vi stanna till vid Sankta Maria kyrka i Risinge för en titt, säger Kerstin Andersson, fas 3-aren som stortrivs med sin uppgift i forskarföreningen.
- Men precis som fas 3-reglerna säger söker jag ändå ett arbete hela tiden, fast det går ingen nöd på mig under väntetiden för jag trivs mycket bra med de arbetsuppgifter jag får av Memmingsforskarna.