Inte heller i tisdags, den stora strejkdagen, var det någon totalstrejk. Rätt många, i varje fall i de högre klasserna, nöjde sig med att delta i demonstrationen men återgick sedan till lektionerna.
- Lärarna sa, att om vi stannade hemma den här veckan så var det skolk. De sa att vi kunde få sänkta betyg, säger några tjejer i nian som vi träffar i en korridor.
De tre - Linnea Jansson, Anna Lindblom och Carolina Lennestål - är sålunda inte i strejk. De har bara lunchrast och inväntar nu nästa lektion: SO.
Tre killar i samma klass - Viktor Jansson, Emil Karlsson och Tobias Sandberg - säger att i går så strejkade de och åkte hem. Det var okej. Men inte mer än en dag. Alla i klassen utom några få är också på plats i dag. Och de som inte är där, de kan ju lika gärna vara sjuka.
Viktigt prov
Det är ju heller inte niorna, som kommer att drabbas av nedskärningarna. Och de har viktiga saker att tänka på, som till exempel det nationella provet i matte i dag torsdag. Och de säger att det var några elever i åttan, som via Facebook drog igång den här protesten.
I lärarrummet är det först ingen, som vill yttra sig om hur dagen avlöpt.
- Då vinklar ni säkert bara till det, säger en kvinnlig lärare och avlägsnar sig från platsen.
Karl-Erik Nilsson är dock beredd att säga något. Han är fritidsledare, fackligt ombud för Lärarförbundet och hans intryck är, att de allra flesta eleverna i dag har återvänt till undervisningen.
Han är dock något förvånad över rektor Rosita Westerholms uppgift om, att lärartätheten i höst trots att fem lärare försvinner, kommer att ligga på 8,6 lärare per 100 elever. Det är högt över snittet i Norrköping.
- Vi får räkna på det där. Det brukar ju kunna vara så, att arbetsgivare och fack inte har riktigt samma syn på sakerna, säger han.
Utanför huvudentrén kommer vi i samspråk med Amanda Ekstrand och Alma Ganessane, som går i sjuan.
- En del i klassen strejkar, men andra går på lektionerna.
Och ni då?
- Vi går på lektionerna. Men det var rätt att strejka i går, det är vår klass som drabbas mest. Alla våra tre lärare ska bort, säger Amanda.
Vill inte missa
- Man vill inte missa lektionerna, säger Alma. Gjorde man bara inte det, då skulle jag strejka.
Snart har ett litet gäng samlats runt oss, och efter bara en liten stund har det växt till ett stort gäng. Alla går de i sjuan, i olika klasser. Och det visar sig vara en salig blandning av strejkande och icke-strejkande.
- Jag strejkande i går, men inte i dag.
- Jag strejkar inte, för jag är en lydig pojke, säger en kille som kanske ändå inte är så jättelydig. I varje fall har han glimten i ögat.
- Jag strejkar.
- Jag med.
- Men inte jag...
Och ni som strejkar, hur gör ni? När ni strejkar, alltså.
- Sitter i korridorerna.
- Struntar i vad lärarna säger.
Vad säger era föräldrar om det här då?
- Min mamma tycker det är bra, att jag strejkar.
- Min mamma tycker inte om det.
- Men jag fick strejka för min lilla mamma...
Och det verkar som att det i två av sjuorna är ungefär fifty-fifty, medan i de båda andra alla utom några få strejkar andra dagen också.
Uppsluppet
Någon som helst antagonism mellan strejkande och icke-strejkande verkar dock inte finnas. Snarare är stämningen i största allmänhet uppsluppen. Detta är ju också väldigt annorlunda skoldagar.
Protesterna och namninsamlingen ska, enligt vad det sagts, leda fram uppvaktning av ansvariga kommunalråd i morgon fredag.