Snart premiär i Klockaregården
I ett år har Kimstad hembygdsförening disponerat Klockaregården. Snart har hembygdsföreningen sitt första arrangemang för allmänheten där. Själva jobbar föreningens medlemmar där varje vecka. Och så blommar det på Skärblacka runt.
Inte mindre än tre vackra japanska körsbärsträd finns i en trädgård i Kimstad, där de väcker beundran hos förbipasserande.
Foto:
- Vi har dispositionsrätt till gården, men det är fortfarande kyrkan som äger den, berättar hembygdsföreningen ordfröande Per Andersson.
Inne i det rymliga huset i två våningar är det möblerat med vacker chiffonjé, soffa, trebenat pallar, ett rustigt hörnskåp, en golvklocka målad i ljusa färger, för att bara nämna något av allt det som finns i huset.
Gåvor
- Alla möbler och andra föremål i huset är gåvor till föreningen, bl a fick vi ett helt dödsbo testamenterat till oss.
Det senaste året har hembygdsföreningens medlemmar träffats en eller två gånger varje vecka för att gå igenom och varsamt rusat upp hus och föremål.
Under genomgången av huset visade det sig att en garderob var igensatt.
- Vi sågade upp dörren och i samband med det rasade några stockar ner från garderobsväggen. De var tätade med papper, som visade sig vara från 1700-talet och då kunde vi åtminstone vara säkra på att en del av huset är från den tiden.
1700-talet
Exakt kännedom om ålder har man inte. Husets äldsta del fanns alltså på 1700-talet. Det finns en tillbyggnad , men när den är gjord vet man inte. Stockarna med skrivelserna är noga bevarade och dokumenterade. Landsarkivet i Vadstena har deltagit i dokumentationen.
Kimstad hembygdsförening, som har cirka 170 medlemmar har funnits i nio år och Per Andersson har varit ordförande hela tiden. När föreningen bildades gjorde han i ordning lokaler hemma, som föreningen använder, bl a en lokal som fungerar som skolmuseum. Föreningen ägnar mycket tid åt att forska i och dokumentera Kimstads historia, bl a har man intresserat sig för kartläggning av torp i trakten. Hembygdens dag brukar firas i församlingshemmet med lokala utställningar och föredrag.
- Hembygdsföreningen är delaktigt i det mesta som händer, säger Per Andersson.
Loppmarknad
Om en dryg månad, 12 juni, har man det första arrangemanget i Klockargården. Då blir det loppmarknad och utställning.
- En del saker som skänks till oss har vi flerdubbla exemplar av, och det behövs inte av historiska skäl. Då är det bättre att sälja dem och få in en slant till föreningen. Vi säljer dock inget, om inte givaren ger sitt samtycke.
Gammal lök
Berit Olsson i Skärblacka gillar blommor. Och hon har flera krukväxter som är flera decennier gamla. Till exempel den lök som hon trodde var en lilja i 18 år och som plötsligt bestämde sig för att blomma just i år. Då visade det sig att den var en rödvit amaryllis.
- Jag fick övertog den av min mamma för 18 år sedan och då hade hon haft den en tid, jag vet inte hur länge. Eventuellt är det från början lökar som delats från en växt min mormor hade.
Inte en enda gång har Berit sett växten blomma, inte heller när hennes mamma hade den. Den har haft gröna blad, och Berit har haft den på landet under alla år, i låg temperatur.
Ny kruka ibland
- Det enda jag gjort är att ge den ny kruka ibland. I höstas tyckte jag att bladen var fula så då klippte jag ner dem. I samband med det flyttade jag krukan från fönstret.
Och si! Efter alla dess år var det tydligt vad som krävdes. I januari såg Berit den första knoppen och efter några månader slog den ut. Då visade det sig att liljan var en amaryllis av en gammal sort som skiljer sig en del från dem vi har i dag. Berit har klippt bort en klocka som vissnat, men än håller den i.
Till sist ska vi rätta en ofullständig uppgift från förra vecka. Det var Kimstad/Skärblacka Rödakorskrets som ordnade mannekänguppvisningen i Kimstad församlingshem som vi berättade om förra Skärblacka runt.