Snart en glad pensionär
I morgon stänger distriktssköterskemottagningen i Kimstad. Fyra gymnasieelever organiserade en fotbollsturnering på Mosstorpsskolan i går. Kimstad har för första gången fått en egen kommunal julgran.
I morgon stänger distriktssköterskemottagningen i Kimstad. Patienterna hänvisas till Skärblacka. Men dit följer inte distriktssköterska Berit Forsberg med. Efter nästan 25 år slutar hon. Foto: Titti Olovsson
Foto:
- Det går nog bra för patienterna att vända sig dit, men det är synd att det ena efter det andra försvinner från Kimstad, säger Berit Forsberg.
Hon har varit sjuksköterska på östgötalandstinget i drygt 40 år. I mars nästa år är det 25 år sedan hon började som distriktssköterska i Kimstad. Men det jubileet missar hon med några månader, eftersom hon går i pension till jul.
Packar
- Tidigare var vi två men de senaste tre, fyra åren har jag varit ensam här, säger hon.
Samtidigt som Berit packar tar hon emot patienter och åker på hembesök.
- Hemsjukvården fortsätter precis som tidigare.
Besökarna på mottagningen har blivit färre. På somrarna har mottagningen varit stängd, då är det Skärblacka som gäller. Patienterna är redan vana vid att åka till Skärblacka, menar Berit. Men visst känns det konstigt att slå igen efter 25 år.
- Det ska anställas en distriktssköterska till i Skärblacka. Om landstinget hittar någon, det är svårt att få tag på distriktssköterskor.
Turnering
I går var det fotbollsturnering hela dagen på Mosstorpsskolan - för dem i årskurserna 7-9 som ville. Övriga hade lektioner som vanligt. Turneringen var ett projektarbete av fyra elever från Hagagymnasiet: Mikael Svensson, Christian Andersson, Johan Karlsson och Henrik Fredriksson.
- Alla elever som går i trean ska göra ett projektarbete som man jobbar med under hela året, berättar Mikael Svensson. Vi valde att göra en fotbollsturnering för högstadielever, för att uppmuntra dem att röra på sig.
Av de fyra har två gått på Mosstorpsskolan, en av dem går på fotbollsgymnasium som individuellt val inom utbildningen på Hagagymnasiet. Att arrangera en turnering innebär arbete före, under och efter själva aktiviteten.
- Vi började med att kontakta olika skolor för att få kontakt med elever som var intresserade, berättar Mikael.
Mixade lag
Mosstorp hakade på, och ett lag från Navestadskolan likaså. Under turneringen är de fyra projektledarna i full gång med att vara domare och sköta sekretariatet. Efter turneringen ska de skicka ut utvärderingar som ungdomarna ska fylla i. Det hela ska resultera i en rapport som ska redovisas i vår.
- Projektarbetet har lärt oss att planera och att samarbeta, tycker Mikael.
Ungefär 15 lag spelade tio-minutersmatcher. Lagen innehöll för det mesta både killar och tjejer. Varje lag mötte tre andra lag.
- När man går i sjuan och möter ett lag från nian då får man två straffar extra. Möter man ett lag från åttan får man en straff, berättar Erika och Carro som går i sjuan.
Tjejerna tycker att det är kul med fotbollsturneringen. Gymnastiklärare Jonas Carlsson är också nöjd.
- Det här är positivt och jättebra.
Egen gran
Projektet Stad i Ljus innebär som bekant att Norrköping flödar av ljus i advent- lucia- och juletid. I år har tekniska nämnden och tekniska kontoret även låtit sätta upp en belyst gran i Kimstad.
Det är en silvergran, jämn och välväxt som säkert uppskattas av Kimstadborna.