Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolskjuts i Skärblacka dras in - föräldrarna tar strid

Innan jul fick de mellanstadieelever som bor i Grönhagen besked om att skolskjutsen skulle dras in. Kommunen anser att färdvägen är för kort. Men föräldrarna menar att man valt fel väg och uteslutit barnens säkerhet när avståndet mätts via en obevakad järnvägsövergång och en 70-väg.

Jessica Hanning tvingas passera en obevakad järnvägsövergång på väg till skolan. Kommunen har dragit tillbaka skolskjutsen för att avståndet inte är tillräckligt långt, utan att tänka på barnens säkerhet. Nu har föräldrarna fått nog.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Jessica Hanning tvingas passera en obevakad järnvägsövergång på väg till skolan. Kommunen har dragit tillbaka skolskjutsen för att avståndet inte är tillräckligt långt, utan att tänka på barnens säkerhet. Nu har föräldrarna fått nog. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Skärblacka2005-01-13 06:00
I över 30 år har elever i årskurs fyra till sex fått skjuts till Mosstorpsskolan om man bott i Grönhagen i Skärblacka. Från årsskiftet blev det ändring på det. Norrköpings kommun hävdar att närmaste vägen är uppmätt till en sträcka på 2926 meter. Gränsen för skolskjuts går vid tre kilometer.
Föräldrarna till de fem drabbade barnen har reagerat starkt på beslutet och tycker att kollektivtrafikenheten mätt en orimlig väg.

Rejäla tabbar
- Det värsta med soppan är att kommunen fattar beslut utan att se den verkliga vägen. De har tabbat sig rejält, säger Fredrik Jensen, pappa till ett av barnen.
Kommunens färdväg innebär att eleverna måste gå över en obevakad järnvägsövergång med passerade godståg. Tågen med en fart på 40 kilometer i timmen, trafikerar platsen straxt före åtta på morgonen, samma tid som barnen måste korsa spåret. I flertalet fall står där även stillastående vagnar som kan göra barnen förvirrade i frågan om de ska vänta eller ej.
- Sedan måste de även gå längs en smal 70-väg, vilket kan vara nog så läskigt och riskabelt för en tioåring, säger Urban Hanning vars dotter Jessica numera blir skjutsad till skolan.

Säkrare alternativ
Om kommunen istället skulle mäta avståndet via den bevakade övergången som ligger 200 meter bort och som dessutom är ett säkrare alternativ så har färdvägen passerat gränsen. Mikael Appelgren är trafikplanerare i Norrköpings kommun. Enligt honom har skolskjutsen tidigare bara varit en "överservice" som blivit till en ohejdad vana.
- Vi mäter den närmaste vägen utifrån vårt kartsystem, inte fågelvägen som många tycks tro, säger Mikael Appelgren.

"Gör om mätningen"
Vad gäller barnens säkerhet så menar han att vägen ansetts som trafiksäker vid en första bedömning, men medger att han kan ha fel i den frågan då platsen inte besökts av honom själv.
Föräldrarna kräver nu att mätningen ska göras om och att kommunen ska ta hänsyn till de faror som kan uppstå.
- Bedömningar tar tid och området måste kollas vid flera tillfällen för att vi ska få en en helhetssyn, säger Appelgren.
Berörda föräldrar har även kontaktat Mosstorpsskolan utan att gå gehör.

Vill inte spekulera
I dagsläget vill Mikael Appelgren inte spekulera i vad som kommer hända med skolskjutsen.
Föräldrarna tvingas nu skjutsa barnen i den mån det är möjligt i väntan på besked från kollektivtrafikenheten som beslutar i ärendet. Men de kommer inte ge vika i första taget.
- Varför bråka om en sådan här skitsak, säger Fredrik Jensen irriterat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om