Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skärblackas egna Nobelkockar tillbaka i vardagen

Kockparet Morgan Lundin och Emelie Jeppsson från Lingon & Dill i Skärblacka var en del av succén på festernas fest, Nobelmiddagen i Stockholm i söndags.

Krögarparet Morgan Lundin och Emelie Jeppsson är tillbaka i vardagen på Lingon & Dill i Skärblacka efter intensiva och roliga dagar i köket vid Nobelfesten i Stockholm.

Krögarparet Morgan Lundin och Emelie Jeppsson är tillbaka i vardagen på Lingon & Dill i Skärblacka efter intensiva och roliga dagar i köket vid Nobelfesten i Stockholm.

Foto: Mats Willner

Skärblacka2023-12-11 17:00

Det var hårt slit för de 44 kockar som lagade mat åt 1 300 personer i Blå hallen i Stadshuset. Men det var det värt, tycker Emelie Jeppsson som var med för tredje gången.

– Det är minnen för livet. Även om man är trött så är det värt det, säger hon.

undefined
Nobelfesten i Stadshuset i Stockholm på söndagen, med 1300 gäster.

Menyn som hämtade inspiration och råvaror från havet och naturen var signerad Jacob Holmström. Emelie fick jobba med delar av varmrätten som bestod av torskrygg färserad med kungskrabba, serverad med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp och en sås på grillade blåmusslor.

undefined
Varmrätten, torskrygg färserad med kungskrabba. Emelie Jeppsson deltog i arbetet med det snygga mönstrade höljet.

Hon arbetade med det snygga mönstrade ytterhöljet på varmrätten, fiskfärs som smetades ut på en silikonmatta med mönster på för att sedan bakas i ugnen, varefter torskfiléerna kläddes in i resultatet.

– Jag tyckte det var jättekul att stå och jobba med det där, säger Emelie Jeppsson.

– En annan sak som var lite kul var att Jacob och jag är gamla klasskamrater sedan hotellskolan i Halmstad!

undefined
Förrätten med gulbetor och störrom. Morgan Lundin var med och arbetade med den.

För Morgan Lundins del var det trettonde gången han ryckte in som kock under Nobelfestligheterna. Han fick ta sig an förrätten, gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten, som serverades med kärnmjölk, krondill och störrom.

– Det var ett projekt. Det tog ganska lång tid att lägga den på tallrik. Vi började redan på lördagen, vi var tretton man och vi fick ut ungefär hundra sådana tallrikar i timmen, och vi skulle göra 1 500 stycken. Vi gör alltid lite backup, säger Morgan Lundin.

– Det sista vi gjorde var att lägga på störrommen. Den skulle väga fem gram exakt, för skiljer det ett gram kan man sakna 1,5 kilo om det vill sig illa.

Gulbetelamellerna, fjorton stycken på varje portion, placerades ut med pincett, berättar han, också det ett pilljobb. Det gällde att hålla fokus hela tiden. 

Paret Lundin och Jeppsson åkte till Stockholm på onsdagen och hem till Skärblacka framåt småtimmarna på måndagsmorgonen, efter att ha gått ut med alla de andra kockarna och ätit hamburgare på en pub där de bokat bord efter Nobelfesten.

– När det rasar in 42-43 kockar halv elva på kvällen – det är ganska roligt att se minen på folk på stället när det börjar närma sig stängning en söndagskväll, och det kommer in en massa folk på rad, säger Morgan.

Nu är paret tillbaka i vardagen igen – men lite Nobelglans blir det fortsatt i och med deras egna Nobelkvällar på Lingon & Dill i helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!