– Ja, och det var i fjol, när vi anställde cirka 60 sommarvikarier, varav drygt hälften, 51 procent, var kvinnor, säger Jimmy Hayashi, HR-chef på BillerudKorsnäs Skärblacka.
Och när företaget nyligen anordnade en så kallad IGE-day, Introduce a Girl to Engineering day, på flera av sina anläggningar runt om i Sverige, kunde man räkna in 150 intresserade tjejer, varav 13 av dem kom till BillerudKorsnäs produktionsanläggning i Skärblacka.
– För många unga är IGE-day första gången de får möjlighet att se en industri från insidan. Det tror jag ökar intresset och förståelsen för vad teknik är. Jag hoppas att flera av årets kvinnliga deltagare kommer att söka jobb hos oss på BillerudKorsnäs i framtiden, säger Jimmy Hayashi.
Så här säger två av de kvinnliga ingenjörerna som deltog och som redan är anställda hos företaget:
– Det bästa med mitt jobb är att få jobba med både teknik och människor som har olika bakgrund. Att tillsammans sätta sig in i processer och få förståelse för hur saker och ting samspelar för att allt skall fungera. Jag lär mig något nytt varje dag, variationen av arbetsuppgifter är stor! Vi arbetar med att förbättra vardagen genom teknik, säger Frida Strömberg, driftsingenjör på BillerudKorsnäs Skärblacka.
– Jag gillar problemlösning och att testa nya saker. Mitt jobb som ingenjör gör att jag får använda min kunskap till att utveckla nya produkter som inte finns än. Hela processen från idé till färdig lösning är både rolig och utmanande”, säger Sofia Carlson, utvecklingsingenjör på BillerudKorsnäs Skärblacka.
Kvinnor är annars underrepresenterade inom industrin och ingenjörsyrket. Det vill BillerudKorsnäs vara med och ändra på. Ett konkret sätt är den här satsningen på en IGEday.
IGE-day är ett tillfälle för unga tjejer och icke-binära att få lära sig mer om teknikyrken. Under årets studiebesök fick ungdomarna träffa kvinnliga ingenjörer, se produktion samt delta i workshops och prova på vad ett teknikyrke kan innebära.
– Vår målsättning är att vi i framtiden ska ha 50-50 av kvinnor och män i Billerud, säger Jimmy Hayashi. Orsaken är att undersökningar visat att könsblandade arbetsplatser blir bättre, mer kreativa och med ett bättre diskussionsflöde än arbetsplatser med ett dominerande kön.
Hur många kvinnor jobbar idag i Skärblacka:
– Cirka 160 av de 730 som arbetar här är kvinnor, så vi har lite att jobba på, fastslår Jimmy Hayashi. Och vi har som sagt som mål att bli 50 - 50 i framtiden.