På ett par minuter var Mosstorpsskolan inrymd efter att en elev vi niotiden på onsdagsmorgonen hotade att skjuta andra elever.
– Det gick otroligt snabbt och sköttes professionellt av personalen. De tog det verkligen på allvar och gjorde det de skulle, säger Carita Johansson, rektor på Mosstorpsskolan.
Polisen var snabbt på plats och tog under lugna och kontrollerade former hand om eleven som uppträtt hotfullt. Skolan och omgivningen kring skolan söktes igenom av hundförare men något vapen påträffades aldrig.
– Allting gick väldigt fort och självklart hann både elever och vårdnadshavare bli oroliga. Information sprider sig snabbt i dag och ibland är den felaktig och då skapar det extra oro. Men ingenting hände, det är det viktigaste, säger Carita Johansson.
När inrymningen var över valde vissa vårdnadshavare att ta hem sina barn medan andra elever fullföljde skoldagen under hög närvaro av vuxna. Förutom trygghetsskapande polisiär närvaro stöttade svenska kyrkan och kommunen upp med personal.
Dagen efter händelsen fanns inte eleven som uppträtt hotfullt på plats. Det var dock fortsatt en hög närvaro av vuxna för att skapa trygghet.
– Det är fokus på att elever och personal ska känna sig trygga. Vi erbjuder samtalsstöd till de som har behov av det, säger Carita Johansson.
Det finns rutiner för kommunens skolor för hur de ska agera vid hotfulla situationer om dödligt våld.
– Det är ett tänk vi måste ha och det är upp till oss som skola att vara väl förberedda, säger Carita Johansson.
Hon är inte van vid inrymningar, något hon är tacksam för. Men samtidigt är hon väl medveten om att det är svårt för skolan att helt freda sig mot det grova våldet i samhället, som blir allt grövre och kryper ner i åldrarna.
– Vi ser ju nyhetsflödet och förstår att det är nära oss. Ungdomar har stor tillgång till sociala medier och allting finns ett klick bort att hämta i dag. Vi måste vara uppmärksamma men i grunden gäller det för oss att sköta vårt jobb, vara kunskapsutvecklande och hålla skolan fri från sådant som inte ska vara här, säger Carita Johansson och fortsätter.
– Men sedan finns det också en tid för eleverna utanför skolan, det är inte vårt ansvar men det blandas ihop ibland och det kan vara svårt att hantera.