Grillningen som hade kunnat sluta illa

Räddningstjänsten fick rycka ut till skogen på tisdagseftermiddagen med anledning av en grillning som inte avslutats ordentligt.

En grillning i skogen höll på att sluta illa.

En grillning i skogen höll på att sluta illa.

Foto: ROBIN HALDERT / TT

Skärblacka2024-09-24 15:42

Det var klockan 15 som larmet om brand i terrängen kom till SOS. Det visade sig handla om glöd i mossa på en yta fem gånger fem meter i anslutningen till en provisorisk grillplats.

Skådeplatsen var skogen i Vickelby i Skärblacka.

– Det var en liten grillplats där det glödde i mossan runt omkring. Det såg ut som att någon gjort upp en brasa med lite pinnar, säger Mikael Kalered, vakthavande befäl vid räddningstjänsten östra Götaland.

Det blev en insats av det mindre slaget för räddningstjänsten.

– Vi besprutade det lite som vi brukar säga, vi drog inte ens fram slangen utan hällde vatten på området med en kanna, säger Mikael Kalered.

undefined
Mikael Kalered, vakthavande befäl vid räddningstjänsten östra Götaland.

Den ovanligt varma starten på hösten har gjort att den väta som lagt sig under natten har torkats upp på dagarna. Men brandrisken är inte speciellt hög i skog och mark trots det, enligt Mikael Kalered.

– Vi har haft en del tillbud, men brandrisken är låg och det och några dagar framåt kommer det bli regn. Så brandrisken kommer att sjunka dramatiskt jämfört med hur det var i augusti. Fram med paraplyerna, nu går vi mot mörkare tider, säger det vakthavande befälet.

Utryckningen till Vickelby visar emellertid att det oavsett finns all anledningen att vara noggrann vid eldning i skogen.

– Framför allt när det gäller mossa, den är lurig för den kan brinna även om den är fuktig tack vare dess struktur, säger Mikael Kalered.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!