Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Perfekt - trodde de

Pia fick cancer två gånger och kunde inte fortsätta att jobba inom vården. Men hon ville ha ett arbete.
Minna var nybliven företagare och hade inte råd att anställa. Pia kunde få lönebidrag. Det verkade som den perfekta lösningen för båda.
Det blev precis tvärtom.

Pia Nilsson jobbade i Minna Olsens affär i en kort tid.  Lönebidragsanställningen ställde bara till problem. Båda har lagt ner massor med tid och energi på att reda upp det hela.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Pia Nilsson jobbade i Minna Olsens affär i en kort tid. Lönebidragsanställningen ställde bara till problem. Båda har lagt ner massor med tid och energi på att reda upp det hela. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

SKÄRBLACKA2005-10-26 06:00
Pia Nilsson, 47 år, i Skärblacka har drabbats av bröstcancer två gånger. Sjukdomen ledde bland annat till att hon fick ödem, vätskeansamling i en arm. Det beror på att hennes lymfkörtel är bortopererad.
- Jag fick inte fortsätta att arbeta som vårdbiträde på grund av armen, jag kan inte lyfta tungt. Det finns dessutom en infektionsrisk.
Minna Olsen öppnade sin klädbutik i Skärblacka centrum sommaren 2004. Hon hade inte råd att anställa någon, även om hon behövde hjälp i butiken.

80 procent
Pia och Minna fick kontakt med varandra i maj. Då hade Pia nyligen friskskrivit sig efter att cellgiftbehandlingen var klar. De tog kontakt med arbetsförmedlingen. Det blev bestämt att Pia skulle börja arbeta hos Minna, med lönebidrag på 80 procent. I juni hade de ett möte med två olika handläggare från arbetsförmedlingen.
- Vi sa väldigt tydligt att vi inte visste något om lönebidrag och hur det fungerar. Jag hade bara varit min egen i ett år då, säger Minna.
Minna var fundersam över hur det skulle bli om Pia blev sjuk. Och om hon inte klarade av att arbeta heltid. Det är här som Minna och Pia anser att de fick vilseledande och otillräcklig information av arbetsförmedlingen.
- Vi fick veta att det finns ett särskilt högriskskydd som man kunde söka. Det skulle skydda mig ekonomiskt om Pia blev sjuk, säger Minna.
Dessutom fick de veta att om Pia inte skulle orka med heltid, var det bara att gå ner i tid.

Verkade enkelt
- Det verkade så enkelt efter vad arbetsförmedlingens representant sa.
När Pia tog kontakt med försäkringskassan angående högriskskydd var beskedet ett annat. Skyddet är endast till för att den sjuke ska slippa karensdag, och påverkar inte arbetsgivarens kostnader alls.

Hjärtsvikt
Pia började arbeta 1 augusti och redan efter en vecka fick hon eksem i sin dåliga arm - antagligen beroende på kemikalier i tygerna. En allergisk reaktion följde som ledde till att armen svullnade upp. Dessutom drabbades Pia av kronisk hjärtsvikt, som hon just nu håller på att ställa in medicineringen för.

Inte så enkelt
- Då ville jag gå ner i tid, men plötsligt var det inte så enkelt längre. Samme person på af som sagt att det var lätt att gå ner i tid, sa att jag skulle tänka mig för av ekonomiska skäl. Det skulle kunna påverka min a-kassa om jag blev arbetslös senare, berättar Pia.
För Minna blev det ett obehagligt uppvaknande när hon insåg att det var hon som var Pias arbetsgivare. De hade båda trott att det var mellan Pia och arbetsförmedlingen. Minna medger att det stod i papper hon fick från arbetsförmedlingen.

Papper
- Vi fick flera papper och en del var för gamla. Det var krångligt att förstå, säger hon. Om vi bara hade fått ordentlig information när vi bad om det, hade det inte blivit så här.
Nu är Pia sjukskriven på grund av sin hjärtsvikt och hennes anställning har upphört. Minna har haft utgifter för sjuklön som hon inte räknat med. Båda två uppmanar andra i samma situation, att ta reda på så mycket som möjligt om vilka regler som gäller på arbetsmarknaden.
Den uppmaningen instämmer länsarbetsdirektör Annika Lyttbacka i.
- Det kan vara svårt att hålla isär olika arbetsmarknadspolitiska program, säger hon. Men praktik och lönebidragsanställning är olika.

Lönebidrag
Vid lönebidragsanställning gäller precis samma regler som vid andra anställningar. Det enda som skiljer är att staten betalar en del av lönen. Tanken bakom lönebidrag är att det ska upphöra efter max fyra år, men det avgörs från fall till fall.

Färre missförstånd
- Jag kan bara beklaga att det har blivit missförstånd i det här fallet. Vi pratar internt mycket om vikten av att vara tydlig. Jag känner igen situationen, det har hänt förr. Det har dock blivit färre missförstånd sedan vi införde speciella lönebidragshandläggare.
Ett råd som Annika Lyttbacka ger den arbetsgivare som funderar på lönebidrag är att konsultera sin revisor, om man har en. Annars är det fråga och fråga om som gäller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om