Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya rutiner för skolmaten

Både för- och nackdelar, men bättre än de trodde. Så summerar Sonja Jonasson och Anna Nordström Parkskolans övergång till kommunens kost-enhet.
- Det viktigaste för oss är att vi fortfarande lagar maten.

Sonja Jonasson och Anna Nordström tycker det är viktigast att de får laga maten även efter att de anslutits till kostenheten.

Sonja Jonasson och Anna Nordström tycker det är viktigast att de får laga maten även efter att de anslutits till kostenheten.

Foto:

SKÄRBLACKA2004-09-29 06:00
Från höstterminen i år tillhör Parkskolan kommunens gemensamma kostenhet. Det innebär bl a att kokerskan Sonja Jonasson och ekonomibiträdet Anna Nordström är anställda av kostenheten, inte av skolan som de var förut. De bestämmer inte längre själva matsedeln, utan följer den gemensamma matsedeln som planeras på kostenheten. Mellanmålet har blivit mindre varierat, medan frukosten är i stort sett som tidigare.
- Vi är glada över att vi fortfarande lagar maten själva, säger Sonja och Anna. Vi var litet oroliga över att det inte skulle bli så.

Saknar matsedeln
Samarbetet med kostenheten är bra, tycker de. Det går alltid att diskutera och föra fram synpunkter. Men Sonja saknar delar av det tidigare systemet.
- Det var roligt att göra matsedlar själv, vi gjorde dem tillsammans här i köket. Vi hade också kontakten med försäljarna och beställde från olika återförsäljare.
Beställer mat gör de fortfarande, men det är skillnad. Vad som ska beställas och från vilka grossister är samordnat inom kostenheten.
- Nu gör vi beställningar varje vecka, tidigare var det för flera månader åt gången. Det blir mer pappersarbete nu.
Barnen har inte märkt av någon skillnad gentemot förra terminen.
- De har inte sagt något.

För många grytor
Sonja och Anna får recept från kostenheten på maten som de ska laga.
- Det är bra recept och vi kan krydda som vi själva vill, säger Sonja. Men det är grytor och gratänger för ofta, barnen tycker om ren mat de vill kunna se vad det är.
Sonja har arbetat på Parskolan sedan 1987, före det var hon på Mosstorpsskolan sedan 1979. Anna har varit på skolan i fyra år.
På Parkskolan finns dagis fritidshem och skola till och med klass fyra. Sonja och Anna serverar 300 luncher, 100 mellanmål och cirka 45 frukostar varje dag.
På måndag kväll är det dags för föräldrar att gå i skolan. Eleverna i årskurs åtta på Mosstorp har så kallad ANT-undervisning, arbete mot alkohol, tobak och narkotika. De har obligatorisk närvaro på måndag kväll, samtidigt som deras föräldrar bjuds in till en föreläsning med Patrik Lindström, drogförebyggare i Oxelösund. Det är åttornas lärarlag tillsammans med ungdomsgruppen i Skärblacka som arrangerar träffen på måndag, som är första av tre.
- Ungdomsgruppen är en samverkansgrupp med representanter från Svenska kyrkan, skolorna i kommundelen, socialtjänsten och fritidsgården Tvätten, berättar Karolin Johansson, fältsekreterare och Heléne Levin, fritidspedagog på Mosstorpskolan.

Mopeder och droger
Gruppen uppgift är att samverka kring ungdomsfrågor och ge stöd vid behov.
- Patrik Lidström ska prata med föräldrarna om hur de aktivt kan ta del i det drogförebyggande arbetet. Föräldrarna är ju de viktigaste personerna i barnens liv. Under tiden ska eleverna ha lektion om samma ämnen. Personal från Tvätten finns på plats för att ta hand om syskon så att föräldrarna kan delta. Vi har gått ut med inbjudan och gensvaret har varit gott.Alla föräldrar, även de som inte kan komma får en sammanställning av diskussionen, så de kan hoppa in på träff två.
Träff två och tre genomförs under vårterminen.Träff två tar upp mopedkörning medan den tredje träffen handlar om narkotika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om