– Det roligaste av allt är att textilierna gjorts av några damer i församlingen och tyget är vävt av Björke vävstuga, som ligger i vår församling, säger prästen Johan Lamberth som kom med idén till textilproduktionen.
– Faktum var att Skogängsgården inte har några egna textilier, utan vi har fått låna från Kullerstads kyrka, säger Johan Lamberth. Så jag fick en idé att vi skulle försöka ordna egna textilier till Skogängsgården och då kan man exempelvis beställa från en ateljé i Stockholm, eller köpa fabrikstillverkade textilier på postorder från Rom eller London.
Men så blev det inte i det här fallet?
– Nej, jag pratade istället med våra skickliga damer i syföreningen och de tände på min idé och nu är jobbet klart. På torsdag (ikväll) används textilierna för första gången i en mässa..
Kan det bli någon mer mässhake än den här lila?
– Inget är bestämt än, säger Johan Lamberth. Men visst vore det roligt att få kyrkotextilier även i andra färger än lila till Skogängsgården.
Så här säger Anita Josefsson, som varit huvudansvarig för det här lila textilprojektet:
– Det har varit jätteroligt att tillverka de här textilierna. Förutom jag själv som är sömmerska, har knyppelarbetet utförts av Ulla Eriksson, Gun Karlsson och Inger Kempe.
Har det varit svårt?
– Visst var det en utmaning, för jag har bara gjort lapptäcken och sånt innan det här. Men Johan Lamberth och jag åkte till Linköping och kollade på mässhakar och textilier i olika kyrkor och tog med oss idéer hem till Skärblacka.
– Sedan provsydde jag en mässhake av en gammal gardin jag hade, innan jag gav mig i kast med den riktiga mässhaken...
– Och jag måste säga att det har varit jätteroligt att tillverka de här kyrkotextilierna, fastslår hon.