– Vi räknar med att flytta över brandbilarna från gamla stationen till den nya den 17 eller 18 januari, berättar Michael Wahlqvist, distriktschef hos Räddningstjänsten. Och därefter är alltså den nya brandstationen i tjänst.
Hur känns det att få ännu en ny brandstation, efter de som byggts i Kvillinge och Östra Husby?
– Det blir förstås väldigt bra, säger Michael Wahlqvist. Jag vet att personalen i Östra Husby är mycket nöjda med den brandstationen och jag hoppas och tror att det blir likadant i Skärblacka.
Vad är de stora förbättringarna, mot gamla stationen i Skärblacka?
– Bland annat får vi omklädningsrum för både män och kvinnor i nya stationen, vilket inte fanns i den gamla. Och med tanke på att vi också har kvinnliga brandmän i Skärblacka, så är ju det här en stor förbättring.
– Dessutom får vi nu tillgång till stora lektionssalar, vagnhallar och andra allmänna ytor, som inte fanns i den gamla stationen. Så det här blir ett jättestort lyft för personalen och verksamheten i Skärblacka.
Har Billeruds pappersbruk någon medverkan i stationsbygget?
– Nej, inte i själva stationsbygget, men vi har ju sedan tidigare ett avtal med Billeruds, när det gäller vår brandstyrka, så att vi kan jobba för dem på ett bra sätt, om det händer något. Vi ser till att vi har personal, som utbildas för att även jobba på ett bra sätt för bruket.
Hur ser det ut på personalsidan i Skärblacka?
– Det fungerar bra idag, men vi behöver alltid rekrytera mer personal och just nu vet jag att ett par brandmän ska sluta och någon är på väg in. Men vi ser gärna att fler som kan tänka sig bli deltidsbrandmän i Skärblacka hör av sig till oss.
– Ett grundläggande krav för alla deltidsbrandmän, säger Michael Wahlqvist, är dock att man kan infinna sig på stationen inom fem minuter, när larmet går, vilket innebär att man måste bo eller jobba i närheten av stationen.
Kommer allmänheten att få möjlighet att besöka nya brandstationen i Skärblacka?
– Ja, vi har redan pratat om att anordna ett öppet hus på stationen lite längre fram i vår, när vi kommit helt i ordning i de nya lokalerna.
Den nya branstationen har byggts av Peab och ägs av kommunala fastighetsbolaget Norrevo, som i sin tur lånar ut den till Räddningstjänsten.
– Och jag kan berätta att ekonomiskt har det gått väldigt bra, säger Daniel Ackermann, som är kommunikationsansvarig hos Norrevo. Budgeten för stationen i Skärblacka låg på 33 miljoner kronor, men slutnotan kommer att bli lägre än så och ändå har bygget gått snabbare än vi räknade med från början.