Sedan början av det här decenniet kan det tyckas ha varit ett enda bygginferno i Norrköping, med byggkranar och byggarbetsplatser som avlöser varandra. I alla fall i innerstan. Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden, beskriver hur han flera gånger stött på invånare i kommunens ytterområden, som tycker att det satsas alldeles för lite där, medan innerstaden hela tiden förtätas:
– Att se byggkranar överallt gjorde att det skapades en framtidstro i innerstan. Samtidigt tyckte många i ytterområdena att vi politiker bara satsade på närområdet och inte i ytterområdena, säger han och exemplifierar med ett möte i Åby:
– Där var det flera som sa att de inte vill bo kvar i sina stora hus, men heller inte vill flytta in till stan.
Som den del i att ta till sig av den kritiken, ändrade nämnden han är ordförande för namn från stadsplaneringsnämnden till samhällsplaneringsnämnden.
– Vi ser att folk trivs och gärna vill bo kvar i orter som Svärtinge, Skärblacka, Östra Husby, Åby och Krokek. Men det är trögt för de som vill sälja sitt hus, men ändå vill bo kvar på orten, för det saknas andra former av boende, som lägenheter. De här frågorna är viktiga för oss, att orterna är livsdugliga och att det finns andra former av bostäder än villor, säger Reidar Svedahl.
Skärblacka är en ort som politikerna i nämnden just nu omskriver som "en av kommunens prioriterade utvecklingsorter". Medan Hyresbostäder nyligen aviserat att de tänker bygga de första hyreslägenheterna i Skärblacka på många år – något Reidar Svedahl välkomnar – klubbades detaljplanen för Kullerstad 2:3 igenom på senaste nämndmötet. Här ska kommunen bygga en ny förskola och dessutom finns planer på bostadsbebyggelse.
– Det är bra att det kommer in nya hyreslägenheter, att man inte behöver äga sitt boende för att bo kvar i Skärblacka. Människor önskar olika boende under sin livscykel: unga vill gärna bo i lägenhet, när man får barn vill de flesta bo i hus och när barnen flyttat och huset blir för stort vill många flytta till en lägenhet, säger Reidar Svedahl, som gärna även ser att privata aktörer visar intresse av att bygga i Norrköpings ytterområden.
När förskolan byggs är just nu inte fastställt.
– Jag vet inte hur det blir med eventuella överklaganden. Men det har inte varit några protestaktioner därute, snarare tycker man att det är bra att vi satsar på området.