Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Modellbygge som väcker minnen

Han gjorde lumpen på A 7 i början på 1970-talet.Nu, 46 år senare, har Sven-Henry Carlsson gjort en modell av regementet som ska överlämnas till Gotlands försvarsmuseum.– Jag ville göra något som ingen annan gjort, säger Skärblackabon.

Sven-Henry Carlsson har byggt en modell av A 7, regementet där han gjorde lumpen som ung.

Sven-Henry Carlsson har byggt en modell av A 7, regementet där han gjorde lumpen som ung.

Foto: Henrik Jonsson

SKÄRBLACKA2018-04-25 12:00

Han har länge haft ett brinnande intresse för att bygga modeller och har återskapat flera miljöer i Skärblacka under åren med Kullersta-Skärblacka Hembygdsförening, bland annat Folkets park, pappersbruket och Mosstorpsskolan.

Efter 32 års byggande tyckte dock Sven-Henry Carlsson att det fick vara nog och bestämde sig för att sluta.

Men...

– Det gick väl några år sen började det klia i fingrarna igen och när jag gick i pension kände jag att jag behövde något att syssla med, säger han.

Den här gången valde han inte att återskapa en miljö i sin hemort utan riktade istället blicken mot Visby där han som ung man gjorde lumpen en gång i tiden.

Efter att ha gjort en återvisit på Gotland 40 år efter att han muckade föddes idén att göra en modell av A 7, regementet som Carlsson låg inne på.

– Det ser lite annorlunda ut i dag. De gamla kasernbyggnaderna från 1909 finns fortfarande kvar, för de får man inte riva, men många av de andra byggnaderna är borta.

Sven-Henry hörde av sig till Gotlands försvarsmuseum för att se om de var intresserade av en modell av A 7 som det såg ut mellan 1909 och 1986.

Det var de. 2015 satte han igång med arbetet och nu, nästan tre år senare, är han äntligen färdig.

Det har varit många timmars slit nere i källaren.

Sven-Henry har räknat ihop att han arbetat med modellen i cirka 1 950 timmar.

– Det är en mycket, mycket trevlig hobby. Man försvinner helt in i sin egen bubbla. Det som händer utanför har man ingen koll på. Det gäller att ha självdisciplin när man går in och jobbar så här. Det går inte att tro att man ska göra en modell och jobba lite då och då för det leder inte till något.

Modellen är i skala 1:100 och är sex meter lång och tre meter bred som bredast.

Alla de gamla byggnaderna är med, liksom ett stort antal fordon, tennisbana och grönytor.

– Det som är svårt med ett modellbygge är att det ska bli liv i det, därför har jag valt att ha en del portar öppna. Sen ska jag försöka ställa dit en del soldater.

26 maj, i samband med Tingstädedagen, ska modellen överlämnas till Gotlands försvarsmuseum som ska använda den i utbildningssyfte.

– Det känns skönt. Finalen är att få åka dit och montera ihop alltihop. Jag har haft ett väldigt bra samarbete med de gamla officerarna där och de har visat ett väldigt stort intresse för det här, så det är kul, säger Sven-Henry.

Fakta

A 7 var ett artilleriregemente med ursprung ur Gotlands Nationalbevärings artellerikår. Förbandet hade inledningsvis kaserner innanför Visby ringmur och i Visby hamn men grupperade 1909 om i ny kasern på Korsbetingen och verkade där fram till 1986 då förbandet flyttade till Visborgs slätt. Förbandet avvecklades 2000. Källa: Gotlandsartilleristen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om