Läsglädje på Vånga skola
I Vånga skola är eleverna ovanligt flitiga bokläsare. Förra läsåret läste de sammanlagt 678 böcker. I kväll träffas kommunen och Skärblacka vägförening för att diskutera framtiden. Skärblackabon Gunnar Knutz ställer ut en del av sina graverade glasföremål på biblioteket.
Skärblacka vägförening vill att kommunen tar över ansvaret.
Foto:
För två år sedan började den här extra satsningen på litteratur i årskurserna fyra, fem och sex. Nu har även den del av de yngre eleverna kommit med i läsprojektet. Kvinnan bakom projektet är svensklärare Lola Sahlin.
- Jag har ett brinnande intresse för litteratur, berättar Lola, som för två år sedan blev ansvarig för svenskundervisningen i alla klasser på skolan.
Förutom att förmedla kunskap och intresse för litteratur, fanns även målsättningen att eleverna skulle få en god läsförståelse, något som är viktigt för alla ämnen.
Högläsning
Vad är det då de gör? De läser på olika sätt. Tillsammans och var för sig, högt och tyst. De funderar på det de läst, de pratar om det, de skriver om det. Varje elev ska läsa minst tre böcker per termin, som de skriver upp på en lista på väggen. Många läser ännu fler, ända upp till 33 böcker per termin. Varje bok som eleverna läst får ett löv i bokträdet i skolans entré. Titel och läsarens namn står på lövet, liksom ett omdöme om boken i form av stjärnor. Mellan en till fem.
- Det som vi är extra glada över är att även de elever som tidigare inte varit vana att läsa, kommit i gång och gillar det, säger Lola.
Förutom de enskilda böckerna finns en gemensam högläsningsbok, som Lola läser ur. På Vånga skola är klasserna åldersintegrerade, men vissa läspass sker också årskursvis. Det gäller för de så kallade årskursböckerna. Eleverna i årskurs fem ska läsa "Sanning och konsekvens" av Annika Thor. De kommer att jobba med boken i en fem-veckorsperiod. De läser en bit i boken, pratar om det de läst och så får hemuppgifter utifrån boken.
Högt betyg
- Det är roligt att läsa, tycker eleverna.
- Man lär sig mycket, säger en av killarna.
Exempel på böcker som fått höga betyg i bokträdet är serien om Emanuel, av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Emanuel är kanske inte lika känd som författarens Sune eller Bert, men har blivit väldigt poppis på Vånga skola. Laura Trenters böcker är omtyckta. De är spännande, deckare eller litet åt fantasy-hållet.
- Före jullovet tog vi en paus från läsandet och skrev istället, säger Lola. Alla barn fick skriva en egen berättelse. Att skriva och läsa hör ihop.
Vägföreningen
I kväll har Skärblacka vägförenings styrelse ett möte med Norrköpings kommun. Ordförande Tore Larsson har förhoppningar inför mötet.
- Förra veckan hade vi ett välbesökt allmänt möte där kommunalråd Eva Andersson medverkade, berättar han. Kommunen utreder möjligheterna att ta över vägföreningarna i de områden där det finns samhällsservice. Det var ett positivt möte, med uppskattningsvis 75 deltagare.
Tore Larsson hoppas och tror på ett positivt besked ikväll. Han, liksom andra Skärblackabor, anser att det är en rättvisefråga att kommunen övertar ansvaret.
- Det är en ekonomisk rättvisefråga. Vi betalar lika mycket skatt som andra kommuninvånare och betalar dessutom för skötseln av vägar. Det handlar om 2,5 miljoner, som både villaägare och hyresgäster står för. Vi får ett bidrag, men det räcker inte långt.
Även andra vägföreningar vill upplösas och nu hoppas Tore Larsson på att ett sånt besked kommer ikväll.
Graverad utställning
På biblioteket i Skärblacka har just nu Gunnar Knutz en utställning där han visar graveringar han gjort på glasföremål. Glas, fat, skålar, flaskor hör till det som han graverar och det kan vara både text och bild. I över 30 år har Gunnar Knutz ägnat sig åt sin stora hobby, som nu besökarna på biblioteket kan se ett litet smakprov av i några veckor framåt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!