Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slumpen tog krögarparet till Skärblacka

De har lagat mat på Nobelmiddagar, jobbat på Michelinkrog och tävlat i grillning världen över. Men av en ren tillfällighet hamnade de i Skärblacka. Nu firar Emelie Jeppsson och Morgan Lundin tio år med sin restaurang Lingon & Dill.

Krögarparet Emelie Jeppsson och Morgan Lundin driver Lingon & Dill ihop.

Krögarparet Emelie Jeppsson och Morgan Lundin driver Lingon & Dill ihop.

Foto: Michael Bercu

Skärblacka2024-04-18 20:00
undefined
Krögarparet Emelie Jeppsson och Morgan Lundin driver Lingon & Dill ihop.

De nyrenoverade lokalerna i centrala Skärblacka har precis färdigställts. Bara några detaljer återstår innan allt är helt klart. I kassan står Morgan och tar emot gäster som ätit lunch medan Emelie lagar maten i köket.

– Det är jättekul att se hur likt det blev. Det var speciellt att först se ritningar på papper och sedan se hur bra det blev i verkligheten, säger Emelie Jeppsson.

undefined
Första dagen med den nya inredningen.

De anlitade en inredningsarkitekt för att göra om i matsalen. Att renoveringen råkade inträffa samtidigt som de firar att restaurangen fyller tio år, var bara en tillfällighet. Det var inget som var planerat.

 – Vi hade tankarna för ett år sedan att göra om inredningen. Det tar tid att genomföra. Men att det skulle sammanfalla med firandet, det tänkte vi inte på, berättar Morgan Lundin.

Det mesta av renoveringen är klart. Det återstår bara några lampor som ska sättas upp. Köket är detsamma sen tidigare och där gör paret all mat tillsammans.

– Vi växlar lite med vad vi gör för att få variation. Ett tag är det Emelie som gör det varma och jag gör bröd och sallader. Sedan kan vi byta när vi känner för det, förklarar Morgan.

undefined
Morgan Lundin bakar surdegsbröd i ugnen.

Efter att ha jobbat på Grönland, haft restaurang i Norrland och jobbat på erkänd Michelinkrog, kan steget till Skärblacka tyckas något annorlunda.

– Det var slumpen. En kompis ringde och frågade om jag ville jobba här. Jag flyttade hit och efter ett tag hittade vi den här lokalen.

undefined
Emelie och Morgan lagar all mat själva. Här färdigt surdegsbröd.

Hittills har krögarparet mestadels haft öppet för lunch och anordnat catering. Men nu vill de ändra lite på konceptet.

– Vi tänker öppna upp mer på kvällar. Där vi hoppas att de som bor i samhället tar cykeln hit i stället för att åka in till Norrköping, säger Morgan.

undefined
Utmärkelser för vinster svenska mästerskapen i grill- och BBQ.

I lokalerna finns diplom och priser paret vunnit i olika matlagningstävlingar. Bland annat har de vunnit grill och BBQ-SM i olika kategorier. Och grillning är något som de har tankar på att ta med mer på menyn.

– Vi vill att BBQ:n ska vara "the real deal". Man ska känna att det är genuint och bra, säger Morgan.

Trots att de drivit restaurangen under ett decennium, kommer de jobba vidare som vanligt.

– Vi brukar inte fira. Vi är i första hand kockar som gillar att stå i köket, förklarar Emelie. 

Karta: Bergslagsvägen 34
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!