Ingegerd har skaffat sitt 21:a dockskåp
När Ingegerd Carlborg var liten flicka fick hon ett dockskåp. Som vuxen har hon 21 stycken, inklusive det hon fick som liten. På måndag arrangeras den tredje och sista informationskvällen om alkohol och droger för åttonde klassarna och deras föräldrar.
Dukat till frukost i ett av dockskåpens kök. Limpa och yoghurt står på menyn.
Foto:
- Jag har alltid varit fascinerad av leksaker, säger hon. Visst lekte jag med mina leksaker, men jag var alltid rädd om dem.
Många har hon sparat, och tagit fram och tittat på under årens lopp. Att hon tog steget fullt ut och blev samlare, berodde mycket på uppmuntran från hennes make.
Växande samling
- Han tyckte att jag skulle ta ner mitt gamla dockskåp från vinden och inte låta det stå där i skymundan.
Det gjorde hon, och sedan dess har samlingen bara växt. Barndomens dockskåp, från början av 1960-talet är Ingegerds favorit. Det innehåller fortfarande de möbler som hon hade som liten, plus något senare tillägg. På den tiden fanns inte särskilda dockskåps-dockor, berättar Ingegerd.
- I stället brukade man använda de små dockor man hade. Det fanns ingen el i dockskåpet, som vi skickade efter från en katalog. Så det drog min pappa in själv.
Ingegerds har dockskåp från olika tider, det äldsta från 1940-talet och flera från 1970-talet. Ambitionen är att dockskåpen ska vara tidsenligt möblerade och utrustade.
Nya vänner
- Jag letar dockskåp och tillbehör överallt, säger Ingegerd. På loppis, marknader, auktioner och internet.
På köpet har hon fått kontakt med en massa människor som delar hennes intresse.
- Det är en social verksamhet att samla på dockskåp, säger Ingegerd. Vi träffas inte så ofta men vi mailar ofta till varandra. Dessutom lär man sig nya saker hela tiden.
Ingegerd handlar inte bara från Sverige. I sin ägo har hon dockskåp också från Danmark, England och USA. Två av hennes skåp är tillverkade i plåt, och just nu är hon på jakt efter flera. Plåtskåp tillverkas inte i Sverige.
- Men man kan inte bara köpa saker, säger hon. Jag säljer också, t ex om jag har dubbletter av något. Det försöker jag undvika.
Ett rum fullt
Ingegerds dockskåp fyller ett helt rum, där de samsas med datorn. Alla får inte plats. Att titta in i något av dem är fascinerande. Man upptäcker hela tiden roliga och fantastiska saker. Som grammofonen med uppfällbart lock, akvariet, yoghurten som står framdukad på köksbordet, kaffebryggaren och den lilla badankan.
Mot narkotika
På måndag kväll handlar det om narkotika på Mosstorpsskolan. Då har åttorna på Mosstorp tillsammans med sina föräldrar det tredje och sista tillfället att delta i arbetet mot alkohol, narkotika och tobak.
Eleverna ska se en film som heter Den osynliga gränsen och som är gjord av elever på medieprogrammet på Kungsgårdsskolan i Norrköping. Den bygger på deras egna och deras kompisars erfarenheter. Efter visningen blir det diskussion om det som filmen tog upp.
Föräldrarna ska också se film, men inte samma som ungdomarna.
Stark film
- Vi visar filmen "...typ Key West" , som är baserad på verkliga händelser om hur ett gäng ungdomar i Skåne hamnar i drogmissbruk, berättar Karolina Johansson, fältsekreterare i Skärblacka och Heléne Levin, fritidspedagog på Mosstorpskolan. Det är en mycket stark film och föräldrarna får avgöra om även ungdomarna ska få se den.
Vid de två första träffarna deltog 140 föräldrar, en siffra som Karolina och Heléne är nöjda med.
- Vi hoppas att nästa läsårs lärarlag för åttorna vill jobba med antidrog-frågorna på det här sättet, säger de.
Det är åttornas lärarlag tillsammans med samverkansgruppen i Skärblacka som arrangerar. Svenska kyrkan, skolorna i kommundelen, socialtjänsten och fritidsgården Tvätten, ingår i gruppen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!