Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Huset som stör tågen

I fyra generationer har Annelie Sjöbergs familj bott sommartid i banvaktsstugan Lenbergsvik utanför Skärblacka. Men snart kan stugan vara ett minne blott.

Den gamla stugan Lenbergsvik byggdes under sent 1800-tal. Hyresgästerna hoppas nu att den kan bli kulturminnesmärkt och på så sätt räddas från rivning.

Den gamla stugan Lenbergsvik byggdes under sent 1800-tal. Hyresgästerna hoppas nu att den kan bli kulturminnesmärkt och på så sätt räddas från rivning.

Foto: Andreas Skogh

Skärblacka2011-07-19 03:00

Annelie Sjöberg har tagit över stugan efter sina föräldrar. Men eftersom hon hyr - och staten rent tekniskt äger - den känner hon sig mer eller mindre maktlös. Trafikverket vill att stugan ska rivas som många andra banvaktsstugor när verksamheten kring dem längre inte är igång.

Argumenten för rivningen är många, men oklara menar Annelie.

- Jag har fått ett 40-tal olika bud på varför det inte skulle gå att ha stugan kvar, säger hon.

Bakgrunden är att den lilla stugan ligger ett stenkast från tågrälsen. När Annelie var liten körde ungefär fyra tåg per dag förbi huset. I dag är det bara en gång per dag. Men den övergång som familjen använder är alltjämt obevakad och det är inte okej, förklarar Trafikverket.

Inget förslag duger
Annelie Sjöberg har försökt ta reda på vad det skulle kosta att göra en godkänd övergång vid tågrälsen. Hon har också föreslagit att gå samman med grannar och bekosta det hela på egen hand. Men inte heller det verkar vara möjligt.

- Ibland har de istället sagt att det är bullernivån som inte får vara så hög. Men vi har alltid varit här och vi har aldrig störts av bullret. Varför ska vi göra det nu?

En annan aspekt av det hela är att Annelie har båt och därmed möjlighet att inte alls passera över spåret för att ta sig till sin bil. Således tycker hon också att problemet skulle kunna lösas genom att hon istället tog båtvägen.

- Men när jag föreslår det så skrattar de mest. Jag menar allvar, vi kan ta båten. Det är inget problem för oss. Men jag kan inte göra något för jag är bara en hyresgäst, säger hon och tittar ner i marken.

Flera grannar
Bredvid Lenbergsvik ligger ytterligare tre sommarstugor - också de på fel sida av rälsen. Också de med övergångar som är obevakade. Men eftersom de stugorna är privatägda så kommer saken i ett annat läge.

- Det är inte lika lätt att bara vräka dem. Så nu kan det bli så att vi blir vräkta och Lenbergsvik rivs. Men sen kanske de andra husägarna får igenom sina önskemål och det blir en övergång. Ska då Lenbergsvik ha rivits helt i onödan?

Inte en enda olycka
Annelie Sjöbergs mamma, Birgitta Larsson, berättar att det aldrig har hänt en olycka i samband med den nära tågövergången.

- Inte en enda gång. Tvärtom har alla som varit här lärt sig att ha respekt för tåget. Man hör det dessutom på långt håll och de kör inte fort, säger hon.

Familjen har nu börjat undersöka flera möjligheter att ha huset kvar. Dels genom att försöka bekosta en säker tågöverfart på egen hand. Men också genom att se om huset kan bli kulturminnesmärkt då det är ett gammalt och bevarat hus från 1800-talet.

Trafikverket har konsekvent sagt nej till att sälja stugan med hänvisning till att den inte är säljbar med det läget. Folkbladet har inte lyckats nå Trafikverket för en kommentar men till Sveriges Radio Östergötland har Mats Nordblad, projektledare på trafikverket uttalat sig om stugan och hänvisat till just bullernivåer och säkra övergångar.

På fråga om hur långt bort ett hus måste ligga från järnvägen backar han dock något.

- Det går inte säga för det beror på enskilda förhållanden och den enskilda mängden trafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om