Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här lagas massor av mat

Vad sägs om att laga 200 liter risgrynsgröt och sisådär 50 kilo falukorv? När Barbro, Maria, Åsa och de andra i köket på Vickelbygården är det sådana kvantiteter det handlar om.
Vånga hembygdsgård håller på att få ny gärdsgård. Det är de flitiga medlemmarna i gubbdagis som fixar det.

Ingen liten tekastrull precis. Barbro Gustavsson, Maria Jansson och Åsa Kullman lagar stroganoff på 50 kilo korv. När det vankas risgrynsgröt går det åt 200 liter till en enda skola.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Ingen liten tekastrull precis. Barbro Gustavsson, Maria Jansson och Åsa Kullman lagar stroganoff på 50 kilo korv. När det vankas risgrynsgröt går det åt 200 liter till en enda skola. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

SKÄRBLACKA2005-05-25 06:00
Köket på Vickelbygården i Skärblacka gör verkligen skäl för namnet storkök. Här lagas varje vardag cirka 1000 portioner mat, färre på helgerna.
- Vi lagar lunch till Mosstorpsskolan, Vångaskolan, Eskilsgården, Hallegården, nya förskolan Sörgården och så förstås till Vickelbygården, säger förstekokerskan Barbro Gustavsson.
Till Hallegården lagar köket också kvällsmat och till Vickelbygården kvällsmat och frukost.

Valmöjligheter
- De gamla kan välja på två rätter till lunch, säger Barbro. De betalar för maten och då tycker vi att de ska kunna ha vissa valmöjligheter.
Dessutom är det inte alltid som maträtterna passar de olika grupperna. Salt sill med löksås skulle nog inte göra så stor lycka på en skola, till exempel.
Att laga så mycket mat kräver framförhållning och planering. Barbro och hennes personal måste ligga steget före. Tisdagens lunch bestod av fläsk med löksås alternativt skinka med potatissallad, korv till skolorna.
Innan personalen har hunnit diska och städa klart efter dagens lunch står bondomelett till onsdagens kvällsmat på Hallegården i ugnen.
- Mat som ska skickas, måste kylas ner snabbt för att bevaras bra, berättar Barbro.
För detta ändamål använder köket en speciell slags kylteknik, som kallas blast chiller.
- Maten kyls ner till fyra grader på en och en halv timme.

Kostenheten
Det är fem personer anställda i Vickelbygårdens kök. Fyra jobbar åt gången, eftersom de jobbar helger också. Sedan 2002 är köket anslutet till kommunens kostenhet. Där görs närings- och kostnadsberäknade matsedlar för de flesta av kommunens skolor och äldreboenden.
Via kostenheten sker också upphandling av leverantörer och produkter. Barbro, liksom andra chefer i köken för en dialog med kostenheten.
- Vi har regelbundna möten där vi går igenom matsedlar och annat.

50 kilo korv
En hel del mat köps färdig, t ex köttbullar. Man använder också en del halvfabrikat, som till exempel limesås på pulver till den fiskgratäng som är dagens rätt i dag.
- Vi smaksätter såsen med gurkmix, den här rätten är en av de mest omtyckta på äldreboendena.
Men när det vankas en av barnens favoriträtter korv stroganoff, då lagar personalen från grunden. Men de får korven levererad i strimlor. Det skulle ta alldeles för lång tid att strimla 50 kilo korv. Köttfärslimpor och köttgrytor lagar de också från grunden. Potatisen däremot, kommer färdigskalad och förkokt.
- Det skulle ta alldeles för lång tid och bli alldeles för mycket svinn om vi skalade själva. Och potatisen är bra, inte som förr då det var en hinna på den.

Ny gärdsgård
Gammal gärdsgård ska ersättas och helt ny ska byggas. Då rycker förstås Vånga hembygdsgårds eget gubbdagis ut och ser till att det blir gjort.
- När det nya arkivet byggdes var det tvunget att ta bort delar av den gamal gärdsgården, berättar Sven-Erik Olosson och Ingemar Karlsson.
Förutom att återställa denna, ska helt ny byggas på hembygdsgårdens framsida. Det rör sig om sådär en 70-80 meter, enligt uppgift. Stolpar av en och slanor av gran används i gärdsgården.
Gubbdagis kallar medlemmarna sig själva och cirka 30 gubbar brukar samlas en gång i veckan för att umgås, fixa och dona på hembygdsgårdens byggnader med mera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om