Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har gett blackaborna goda hälsoråd i 15 år

I drygt 15 år har Skärblacka hälsoråd funnits. Under den tiden har förändringar skett, i takt med att samhället förändrats. Men den breda, lokala förankringen är sig lik. Liksom långköraren hälsopromenaderna.
Fältare Karolin Johansson är på väg till en annan kommun
När affären bygger ut behövs fler p-platser. Då tas gräset bort.

Ica Supermarket i Skärblacka blir större. Då krävs fler p-platser. Tomas Ohlsson jobbar med att göra underlaget slätt och kompakt innan asfalten läggs på. Gräset som tidigare fanns har tagits bort.

Ica Supermarket i Skärblacka blir större. Då krävs fler p-platser. Tomas Ohlsson jobbar med att göra underlaget slätt och kompakt innan asfalten läggs på. Gräset som tidigare fanns har tagits bort.

Foto:

SKÄRBLACKA2005-11-23 06:00
När Skärblacka hälsoråd bildades för drygt 15 år sedan var det ett samarbete mellan vårdcentralen, socialtjänsten, idrottsrörelsen, kyrkorna och handeln.
- Vi var ett gäng personer med en idé om att främja hälsa hos befolkningen, säger Ingegerd Rahm, läkare och verksamhetschef på vårdscentralen i Skärblacka, som har varit med sedan starten.
Det gjorde man genom att jobba med olika ämnesområden. Allergi, kost, idrottsskador, arbetslöshet, trafikmiljö, tobak, föräldravandringar, livsstil, olycksfall, friskvård på remiss, arbetslöshet och dess problematik. Listan kan göras mycket längre. Allt har man inte arbetat med samtidigt, och metoderna har skiftat.
Det har handlat om informationsinsatser, utbildningar, öppna möten, seminarier, skrivelser till berörda myndigheter. Men också konkreta insatser, som att starta café för arbetslösa, eller sätta igång med hälsopromenader.

Viktiga promenader
- Hälsopromenaderna har funnits hela tiden och det har växt fram flera grupper, säger Ingegerd Rahm.
I all sin enkelhet ger promenaderna flera olika positiva effekter. Man träffas och rör på sig, fikar tillsammans och har en trevlig förmiddag.
Hälsorådet upptäckte att det fanns få motionsaktiviteter för kvinnor i Skärblacka, och deltog i att bygga upp ett sådant utbud tillsammans med föreningar. Nu finns både vattengympa, step up och gympa.
Dessa aktivteter finns också med på listan över vad läkarna på vårdcentralen skriver ut på remiss. I Skärblacka är man bäst i landstinget på att ge friskvård på remiss.

Barn och ungdom
Sedan ett år tillbaka är Gun-Inger Karlsson ordförande i Hälsorådet. Uppgifter som ligger närmast är att jobba med barn och ungdom, brottsförebyggande arbete och seniorboende.
- Vi har gjort en intresseinventering bland medlemmarna och ska nu dela in oss i grupper för att sätta igång, säger hon.
När kommundelsnämnderna upphörde, var det en period av stiltje för hälsorådet. Ändringar inom både kommun och landsting har påverkat.
- Vårdcentralerna är inte längre självständiga enheter och de hälsofrämjande frågorna ligger i kommunens uppdrag, säger Ingegerd Rahm. Det är naturligt att det är kommunen som är drivande medan vi inom landstinget finns med som väckarkloka.
Numera är inte handeln representerad i hälsorådet, däremot har samarbetet med skolan blivit tätare. Något som Gun-Inger är väldigt glad över. Hon liksom andra har reagerat över ökad skadegörelse i Skärblacka.

Nattvandringar
- Min dröm är att kunna erbjuda ungdomarna någonstans att vara, för att meka med sina mopeder. Alla är inte intresserade av idrott och musik.
Ännu har hon inte fått napp, eftersom lokaler som diskuterats har legat för nära bebyggelse med risk för störningar.
- Den utbildning för nattvandrande föräldrar som planeras i Skärblacka har inte hälsorådet tagit initiativ till, men vi stöder den.
Fältassistent Karolin Johansson tog tillsammans med rektorer i Skärblacka initiativet, eftersom skadegörelse och fylleri ökat under hösten. Resultatet blev att 45 personer anmälde sig till nattvandring. I går genomfördes första utbildningsinsatsen som ska följas av ytterligare tre. Polis, personal inom socialtjänst och från NBV samt Farsor och morsor på stan ska dela med sig av sina erfarenheter. På fredag genomförs den första vandringen. Vandringarna utgår från Pingstkyrkan och det är också där utbildningarna genomförs.
Karolin själv kommer dock inte att delta i vandringarna. Hon lämnar sin tjänst som fältassistent. Den 7 december börjar hon i stället arbeta på ungdomsenheten på Finspångs kommun.
- Jag trivs på mitt arbete men det är dags att söka nya utmaningar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om