Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här får de äldre vara med i köket

På äldreboendet Hallegården lagar personal och boende mat tillsammans en gång i månaden.Matlagningsdagen är mycket uppskattad.- Man kan inte ha det bättre än så här, säger 94-åriga Margareta Eriksson.

Asta Andersson, 89, visar grädden till efterrätten.

Asta Andersson, 89, visar grädden till efterrätten.

Foto: Robert Svensson

SKÄRBLACKA2012-04-21 06:39

En fyllig och härlig matdoft slår emot oss när vi kliver in på äldreboendet i Skärblacka.

De boende och några äldre som brukar äta på Träffpunkten är i full färd med att laga dagens lunch: Kassler á la Hallegården och mjölkchokladkaka till efterrätt, står på menyn.

Folkbladet skrev nyligen om att stjärnkocken Leif Mannerström var kritisk till att Norrköpings kommun inte låter sina gamla, på äldreboenden, vara med och laga mat. Efter artikeln hörde enhetschefen på Hallegården Maria Johansson av sig.

- Vi lagar faktiskt egen mat här en gång i månaden. Det har vi gjort sedan 2010.

Men det krävs en hel del för att uppfylla alla de krav som ställs för att få laga egen mat på äldreboende.

Uppfyller inte kraven

- Det är väldigt svårt att leva upp till alla dessa regler. Vi uppfyller inte alla krav men kommer det en inspektör så får jag ta det. Det meningsfulla för de gamla väger tyngre. Mat är en så pass viktig del av livet och så är det så socialt, säger Maria Johansson.

I vanliga fall kommer maten från Vickelbygårdens storkök. Det var inte helt okomplicerat att avbeställa lunchen därifrån en dag i månaden.

- Det var en lång process. Men vill man så går det. Vi är ju faktiskt till för dem som bor här, säger Maria Johansson.

Mycket extrajobb

Personalen har denna dag förberett all mat från grunden.

- Utan dem skulle inte det här vara möjligt, säger Maria Johansson.

Kostombud Pia Karmeroth, som ingår i matlagningsgruppen, medger att det krävs mycket extrajobb för att få allt att klaffa till den här stunden. Idag kommer cirka 60 matgäster.

- Men det är värt allt. De här dagarna är så uppskattade, säger hon.

"Underbar personal"

Damerna Ines Andersson och Gunborg Andersson har just skalat potatis. Totalt har det skalats 15 kilo. Hugo Nilsson, 91 år, har skurit sallad.

- Efter min stroke har jag lite svårt med potatisskalandet, säger han och ler där han sitter med en källsorteringspåse, eller kockmössa som han själv kallar den, på huvudet. Han är dagens kökschef.

Stämningen är hjärtlig. Det skrattas och skämtas. Alla verkar trivas.

- Hallegården är det bästa som finns, så ni får absolut inte skriva något negativt. Personalen här är underbar, säger 94-åriga Margareta "Greta" Andersson som bor i eget boende i servicehuset Tallebo men som kommer hit och äter varje dag.

Inget är omöjligt

Även 99-åriga Adéle Johansson, från Kimstad, som har bott här i 13 år lovordar äldreboendet.

- Jag tror att det är den positiva andan mellan flickorna som smittar av sig och som gör att alla trivs. Här är ingenting omöjligt, det finns absolut inget att klaga på, säger Adéle Johansson, 99 övertygande och berättar att hon alltid går och lägger sig nöjd och glad.

Rullatorer fyller samlingssalen som de gamla själva har dukat upp för fest för 60 personer. Finporslin och blommor pryder långborden.

"Alla äter bättre"

Stämningen är på topp. Dansmusiken får många på festhumör. Pia Karmeroth tar sig en liten dans med Margareta Eriksson i rullstol innan hon och övrig personal börjar servera.

- Ska det vara rött (saft) eller vitt (vatten), frågar hon kärleksfullt när klockan slår tolv.

Därefter läggs kassler á la Hallegården, potatis och sallad upp på faten.

Det blir tyst i salen.

- Alla äter så mycket bättre dessa dagar, konstaterar Pia Karmeroth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om