Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är Ingrids passion

Fuchsia finns i tusentals sorter. Så många finns det inte hos Ingrid och Anders Lundell i Vånga, men deras trädgård domineras ändå av fuchsior i massor av färgställningar och storlekar.
Familjecentralen i Skärblacka satsar på kurser i höst. Alla föräldrar är välkomna att mötas och utbyta erfarenheter.

Gunnel Jebsen och Helen Oké bjuder in alla föräldrar till kurs. "Föräldrar behöver mötas och sandlådan är inte längre den naturliga mötesplatsen", säger de.

Gunnel Jebsen och Helen Oké bjuder in alla föräldrar till kurs. "Föräldrar behöver mötas och sandlådan är inte längre den naturliga mötesplatsen", säger de.

Foto:

SKÄRBLACKA2005-09-21 06:00
På kanten utmed trädgårdsgången står de. I rader utmed huset, hängande i amplar, tätt tillsammans under tak, på alla tänkbara ställen i trädgården.
Det handlar om fuchsior. Säkert är det 40 krukor i trädgården. Överdådiga blommor med dubbla, ibland flerdubbla kronblad. Eller smalare, eleganta blommor. Alltid med den karakteristiska hängande "droppformen". Färgerna går i otaliga nyanser av rött, rosa, violett och ofta vitt. En del sorter har någon dragning åt orange.
- Jag har räknat ut att jag har 18 olika sorters fuchsior, säger Ingrid Lundell.

Flera år
Både hon och hennes make Anders är trädgårds- och blomsterälskare. Fuchsiorna är mest Ingrids avdelning, men de hjälps åt. För även om fuchsior inte är väldigt svårskötta, så är det pyssel med dem.
- En del vill inte alls ha stark sol, medan andra klarar det. De flesta gillar halvskugga. Jag går varje dag och tittar till växterna och plockar bort de vissna blommor som inte fallit av sig själva. Man måste också toppa dem hela tiden, för att de ska bli buskiga.
Det blir en del flyttande och bärande på krukorna under året. En del av plantorna är rejält stora, de är flera år gamla. Den äldsta är nio år. Snart är det dags för vintervilan. Förberedelsearbetet är omfattande och växterna måste inomhus innan det blir frost.

Garage och växthus
- Blad och blommor klipps bort, berättar Ingrid. Jag klipper ner grenarna, tar bort en del rötter och sätter om plantorna i mindre krukor.
Garaget med temperatur på mellan 5 och 8 grader är ett lämpligt vinterkvarter. Där står de under vintern och får en skvätt vatten då och då. När våren börjar närma sig flyttas plantorna över till det växthus som står på tomten.
- Det är nytt för i år och blommorna mådde bra av att stå i det, säger Ingrid. De blev större.
I mars tar Ingrid sticklingar för att föröka sina plantor.
- Det är tacksamt att ta sticklingar från fuchsia, säger Ingrid. Men man kan inte räkna med att precis alla tar sig.
Det var tio år sedan Ingrid fick sin första fuchsia, en present från en av hennes bröder. Han är expert på fuchsior och har en stor hobbyodling i Skåne.
- Vi är tre syskon och alla odlar. Det är nog något vi ärvt från vår pappa.

Föräldrakurser
I höst startar två kurser på Familjecentralen Sågträffen i Skärblacka. Den ena vänder sig till föräldrar med barn mellan 18 månader och fem år. Den startar den 27 september. Det är andra gången som kursen genomförs.

Var inte ensamma
- Vi hade den första kursen i våras, berättar handledarna Gunnel Jebsen, pedagog på öppna förskolan, och Helen Oké familjepedagog på socialkontoret väster. Den gruppen ville fortsätta i höst, eftersom de uppskattade att träffa andra föräldrar. De kände att de inte var ensamma om sina funderingar. En spontan kommentar var att en sån här kurs borde alla föräldrar gå.
Den andra kursen, som startar 3 oktober, leds av Aila Turunen, pedagog på öppna förskolan, och Ann-Jeanette Nordberg, bvc-sköterska. Den vänder sig till föräldrar med barn upp till 18 månader.
- Vi jobbar med olika material, och diskuterar utifrån inspelade situationer, berättar kurshandledarna. Det handlar inte om att föräldrarna måste sitta och berätta om sina problem, utan om situationer som alla möter och hur man kan hantera dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om