Glada entusiaster med gamla bilar

I strålande solsken bjöds det på så väl uppvisning av veteranbilar som fyndchanser i flera bakluckor när det anordnades vårmarknad i Skärblacka i helgen.

Det fanns saker för alla smaker på bakluckeloppisen i Blacka.

Det fanns saker för alla smaker på bakluckeloppisen i Blacka.

Foto: Niclas Sandberg

SKÄRBLACKA2012-05-21 05:00

Ett 30-tal försäljare dök upp till marknaden för att sälja både det ena och det andra från sina bagageutrymmen. För Tord Erlingsson och Gullan Karlsson från Finspång respektive Grytgöl var det första gången på plats. Deras försäljningsbord dignade av diverse prylar och pinaler.

- Det står ju bara hemma, då kan man lika gärna åka och sälja det, konstaterade Gullan Karlsson.

- Man har så mycket grejer, konstaterade Tord Erlingsson och de båda framhöll att affärerna gått skapligt.

Slänger käft

I ståndet bredvid stod Vanja Östergård från Linköping. Hon konstaterade att den sociala sidan av en bakluckeloppis inte är att förakta.

- Det blir som att man känner alla. Man slänger käft med varandra, det är jätteroligt, menade hon.

- Man är hej även med dem man inte känner.

Tord Erlingsson avslöjade dessutom att han själv har ett visst samlarintresse och spanade nyfiket bland de andra försäljarna på marknaden.

- Jag har 400 elefanter hemma, de fyller två bokhyllor. Jag kan inte hålla mig när jag springer på elefanter. Jag tänker att jag ska ha 500 sen kan jag lägga av, log han.

Veteranbilar

Men det var inte bara marknad som gällde den här fina vårdagen vid Skärblacka Folkets hus. I en sluttning hade ett gäng entusiaster dessutom ställt upp sina veteranbilar till allmän åsyn.

- Bilen är 56 år i år och det är 56 års modell, konstaterade Christer Dahlberg triumferande vid sidan av en Volvo PW.

- Men det är min brors bil, han har sju stycken sådana här i modeller från 47 till 64. Men han skulle iväg på veteranbilsrally så jag fick köra hit den här.

En nyare om än fortfarande gammal Volvo är Rolf Ericssons ögonsten. Den är av modellen 244 GL och den blå lacken glänser.

- Innan jag köpte den hade den samma ägare från 1977 till 2006. Den är aldrig lagad, den är helt i original skick, berättar han stolt.

Fina dagar

- Just den här modellen med den här motorn finns det inte många kvar av idag. Speciellt inte som är i så fint skick som den här, säger han.

Men med en så gammal och fin bil följer så klart också en viss försiktighet.

- Man åker inte så mycket med en sådan här bil. Jag tar ut den på fina dagar. Är det tunga regnmoln får den stanna kvar inne.

Tord Erlingsson och Gullan Karlsson hade en hel uppsjö av pinaler att bjuda ut till försäljning.
Tord Erlingsson och Gullan Karlsson hade en hel uppsjö av pinaler att bjuda ut till försäljning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om