Åttonde året – du börjar bli veteran där uppe?
– Jamen, det är jag verkligen. Det är inte så många som varit där åtta gånger, säger Morgan Lundin.
Varför vill du göra det här gång på gång?
– Det är roligt. Det är det som är grejen. Det är inte det att man tjänar pengar. Det kostar massor att åka upp och bo på hotell. Det är bara för att det är kul.
Vad är det som är så kul?
– Dels träffar man otroligt många kollegor på en gång, och alla jobbar vi åt samma mål. Det är så väldigt, väldigt koordinerat.
– Jag kan nog bara jämföra det med en sport: alla är vi i samma lag och vi kämpar för att vinna mot klockan. Och så är det ju fantastiskt bra mat. Det är det som också gör att det är spännande.
Menyn är hemlig för gästerna fram tills den serveras i Blå hallen den 10 december. De 46 kockar som ska laga maten får veta menyn klockan sju på torsdagsmorgonen.
– Då får vi veta vad vi ska laga. Sedan ska vi vara väldigt tysta fram till söndag klockan sju på kvällen när den serveras. Det ska vara en surprise för gästerna.
Hur många portioner ska ni göra?
– Vi brukar göra 1 500 portioner ungefär.
Blå hallen tar drygt 1 300 gäster. De cirka 200 extraportioner som förbereds är för om något skulle gå snett. Dessutom är det tradition att Stadshuskällaren alltid ska kunna servera den här menyn dagen efter på sin restaurang.
Det är en trerättersmeny som ska lagas till Nobelmiddagen. Morgan Lundin brukar hamna på förrättsstationen.
Vilken är den viktigaste egenskapen för en Nobelkock?
– Jag har lärt mig med åren att man ska se till att vara utvilad när man kommer, och att man ska vara beredd att stå och göra väldigt monotona grejer väldigt, väldigt länge, säger Morgan Lundin och talar om att göra samma sak perfekt om och om igen i åtta timmar.
– Förra året fick jag skära en rättika. 10 500 remsor skulle de ha. Den skulle skärs i tolv centimeter gånger 1,5 centimeter, och vara 1,5 millimeter tjock. När du efter någon timme har gjort tusen stycken och vet att du har 9 500 kvar, då gäller det att stålsätta sig mentalt. Annars blir man deprimerad.
Lyckan är sedan att se resultatet, helheten på tallriken och veta att man bidragit till det.
En kock som också återkommer i år är Niklas Hellsing, tidigare på Gryts Varv, numera på Wreta Gestgifveri.
Den 16 december serverar Lingon & Dill Morgan Lundins fem favoriter från Nobelmiddagarna under åren. Det är i stället för julbord. Om det är fullbokat? Ja.