Norrköpingsbon Karin Jakobsson, 57, som mitt i livet bytte karriär och satsade på tillverkning av kokosbollar och nostalgigodiset Norrköpingsfläsk tycker att det är kul när det är liv och rörelse utanför den glasade väggen.
Alla som besöker Kullerstad Café eller de andra butikerna på övre plan kan titta in på tillverkningen, som sker inför öppen ridå, eller besöka den godisbutik som Karin Jakobsson för första gången har kopplad till sin kokosbollsfabrik.
Hon tycker att det är roligt med kundkontakten, och studiebesök. Tidigare har hon stått ensam i en källare i Haga i Norrköping i 3,5 år, så förändringen är välkommen. I ett års tid hade hon letat efter en ny lokal. I oktober förra året var det invigning i det som förut varit en del av en klädbutik ovanpå Ica Skärblacka.
Karin Jakobsson startade Cocosbollsfabriken 2012. Hon jobbade som försäkringsmäklare, men kände, när hon fick mer fritid sedan barnen flyttat hemifrån, att hon ville ha något extraknäck kvällstid.
– Jag snurrade på Blocket och såg, mitt bland alla annonser om pizzerior, att det stod kokosbollsutrustning till salu. Det lät så kul. Jag har alltid tyckt om att baka.
Det var en kvinna utanför Finspång som sålde utrustningen. Choklad- och kokosmaskinen har faktiskt på 1970-talet stått i Saluhallen i Norrköping. Med på köpet följde också recept på gammaldags cocosbullar och Norrköpingsfläsk, skivat skumgodis, efter ett hemligt, hundra år gammalt, recept.
Affärsidén var att sälja cocosbullarna, i fina kartonger, till livsmedelsbutiker, vilket fortfarande är den bärande verksamheten.
Efter mindre än ett år sa Karin Jakobsson upp sig och satsade på kokosbollarna på heltid. Det har hon aldrig ångrat.
– Nu visslar jag när jag går till jobbet.
Är det något särskilt som skiljer dina kokosbollar från andra kokosbollar?
– Mycket kärlek! Det är få ingredienser, och inga tillsatser. Inga konsistensgivare eller konserveringsmedel. Det är i stort sett strösocker, vaniljsocker, pektin, svenskt äggvitepulver, mörk choklad och finriven kokos.
Hon är mån om att hålla en jämn kvalitet.
– Varje smet som jag vispar står jag och tittar på.
Den fluffiga smeten pressas ut genom spritsar. De vita bollarna passerar sedan ett chokladvattenfall och en kokostornado, för att landa för torkning i ett kokoshav.
– Man ska inte äta dem pinfärska, de ska vara en dag eller två. Smeten är väldigt smetig i början – den ska gärna stanna till lite, tipsar Karin Jakobsson.