Första bild- och musikkullen lämnar Mosstorpsskolan
På torsdag lämnar de allra första musik- och bildeleverna Mosstorpsskolan efter tre år. - Vi har lärt oss massor, säger de tre musikeleverna Elin, Lisa och Erica.Eivor Sandberg från Vånga har fått årets Ölfa-pris.
Elin Andersson, Lisa Eriksson och Erica Ohlin tillhör den första kullen musikelever på Mosstorpsskolan. - Utbildningen har gett massor, tycker de. Samtidigt ser de fram emot att starta något nytt. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
- Första året sjöng vi bara, men senare har vi spelat också, berättar de.
Förutom de fyra musiklektionerna varje vecka, har tjejerna också haft 20 minuters privatlektion varje vecka under de tre läsåren. Elin har ägnat dessa lektioner först åt sång och sedan åt trummor. De två andra har sjungit.
Ensemblespel, musikteori, att spela olika instrument har ingått i utbildningen, bland annat.
Jobbat hemma
Att ha extra mycket musik eller bild har också inneburit extra mycket hemarbete.
- Tiden till musik har tagits från raster men också från en del andra lektioner. Det har vi fått ta igen hemma, berättar de tre tjejerna. Men det har det varit värt.
Snart lämnar Elin, Lisa och Maria grundskolan för gott, tillsammans med alla andra nior på Mosstorp. Deras betyg till utbildningen är gott.
- Utbildningen har gett mycket, säger Elin.
- I början vågade jag knappt röra mig på scenen, nu är det hur kul som helst att rocka loss, säger Lisa.
Lärt sig massor
De har lärt sig massor, berättar de. Deras sångröster har utvecklats, de spelar flera instrument, de har fått scenvana och de har fått större självförtroende.
Men ändå har allt inte varit en dans på rosor. I början var det en hel del bråk, tjafs och intriger i klassen, berättar de. Fast det gick över.
Efter sommarlovet är det ett helt nytt kapitel som väntar.
Sorgligt att lämna allt som varit, men väldigt skönt att börja på något nytt, är den allmänna åsikten. Trots att alla är nöjda med sin tid i musikklass har varken Elin, Lisa eller Erica valt att gå vidare med musik på gymnasiet. Andra program, som hästhållning, barn och fritid eller hotell och restaurang lockar mer.
- Det har varit så mycket musik nu, att det blir skönt med en paus. Men jag vill fortsätta att spela och sjunga och stå på scenen, säger Lisa.
Även Elin och Erica tänker fortsätta med musik. Kanske på egen hand kanske sjunga i kör. Någon dröm om yrkeskarriär inom musiken är det ingen av dem som har. I framtiden tänker de sig yrken som hästkiropraktor eller hästmassör, fritidspedagog eller barnpsykolog kanske något inom idrott.
Vad som händer i framtiden må vara ovisst, men en sak är säker. I morgon börjar sommarlovet. Elin, Lisa och Erica bär med sig minnen ut i sommaren, säkert ännu längre.
- Musikalen som vi gjorde förra veckan, den kommer vi aldrig att glömma!
Pristagare
Eivor Sandberg i Vånga har fått Ölfa-priset för sitt arbete med Vånga hembygdsföreningsarkiv. Ölfa, som står för Östergötlands arkivförbund har funnits i drygt tio år. Förbundet består av 100 medlemsorganisationer och 25 lokala medlemsarkiv. Sedan 1991 delar Ölfa ut ett pris till personer som på ideell grund verkat för Ölfas sak.
Eivor fick ta emot diplom, en stor bukett blommor och ett bordsur i glas vid en festlighet på Linköpings stadsbibliotek. Börje Hjorth, arkivarie i Ölfa delade ut priset. Eivor Sandberg har i 15 år arbetet för och med hembygdsarkivet, med stort engagemang och helt ideellt.
Chockad
- Först blev jag helt chockad, sen lugnade jag ner mig litet, säger Eivor, som dock påpekar att hon inte är ensam om att engagera sig i arkivet.
Utmärkelsen förpliktar, tycker hon.
- Nu måste jag ju verkligen ta hand om folk när de ringer och vill se arkivet, säger hon.
Fast det är ju precis vad hon har gjort hela tiden.