Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslag och fågelskrämmor

På Skärblacka bruk lämnar de anställda varje år in 300-400 förslag till förbättringar. Vissa år ännu fler.
Anetthe Nilsson är kvinnan som håller ordning på förslagen. Sedan 1986 är hon en av nio ledamöter i förslagskommittén.
Kristina Nyman-Johansson har ett särskilt gott öga till fågelskrämmor.

- Många har fågelskrämmorna som prydnad, berättar Kristina som tipsar om att ta in dem vid regn.
FOTO: TITTI ANDERSSON

- Många har fågelskrämmorna som prydnad, berättar Kristina som tipsar om att ta in dem vid regn. FOTO: TITTI ANDERSSON

Foto:

SKÄRBLACKA2004-03-17 06:00
Alla drygt 700 anställda på Skärblacka bruk kan komma med förslag till förbättringar. Ungefär hälften gör det. Och flest förslag kommer från de som jobbar i produktionen.
- De ser vad som kan göras. Förslagen handlar mest om att göra förbättringar i produktionen, när det gäller kontorsrutiner är det svårare, säger Anetthe Nilsson.

Miljonvinst
Anetthe är förslagsutvecklare och samordnare i förlagskommittén. Det är till henne som förslagen kommer först. Sedan lämnar hon dem vidare till handläggning, som sker av de olika linjecheferna. Man kan göra en kalkyl eller poängberäkning på vad förslagen kan innebära ekonomiskt.
- Av de förslag som lämnas in, genomförs 40 procent. I snitt gör företaget en nettovinst på mellan en och två miljoner varje år på förslagen, så det är en viktig verksamhet.
Den som kommit med förslaget belönas i proportion till hur mycket vinst förslaget ger.

Enkla lösningar
Det är inte alltid som förslagen till förbättringar är stora och komplicerade. Anetthe berättar om ett förslag som helt enkelt gick ut på att trycka på en knapp.
- Någon föreslog att en motor som stod och gick hela tiden, fast den bara behövdes en gång i månaden, skulle stängas av. Ingen hade tänkt på det förut.
Ett exempel på att det ofta är när man ser på något gammalt med nya ögon som idéerna kommer.

Kampanjer
Då och då genomför förslagskommittén kampanjer för att få in fler förslag. Kampanjerna inleds med en inventering av de problem som finns på de olika avdelningarna. Därefter går kommittén ut med information om problemen och hoppas på att få dem lösta. Kampanjer brukar ge fler förslag än vanligt.
- 1993 hade vi en kampanj som gav 1 100 förslag, senaste kampanjen -97/-98 gav 700-800.
När det blir en kampanj härnäst kan inte Anetthe säga. Det finns inga regler om hur ofta de ska vara.

Nytt system
- Just nu håller vi på att införa ett nytt förslagsprogram på det interna nätet vilket tar mycket tid, bl a med utbildning. Därför har vi inte tid med någon kampanj just nu.
Det nya systemet innebär bl a att de som kommit med förslagen själva kan följa hur långt det kommit i processen. Förhoppningen är också att systemet ska snabba upp handläggningstiderna.

Fågelskrämmor
- Fågelskrämmor, det är min grej, säger Kristina Nyman-Johansson.
Sedan ungefär tre år tillbaka gör hon sina egna. Stoppade med halm, fästade på en pinne, med egenhändigt sydda kläder och ansikte. De finns i två storlekar, och var och en har sin egen personlighet.
- För mig är de speciella, när jag säljer eller ger bort någon av dem tänker jag "hoppas du får det bra dit du kommer", säger Kristina och skrattar.

Tema höns
Kristina har alltid tyckt om att arbeta med sina händer. Som liten flicka gick hon till en granntant och lärde sig att brodera. Senare i livet sydde hon kläder till sina barn när de var små. Gardiner och annat till hemmet har hon också gjort mycket.
Förutom fågelskrämmorna syr Kristina prydnadskuddar av ett särskilt slag, som passar extra bra till påsk. De har nämligen hönsutseende eller kanske snarare tupp, med tanke på namnet: Bara en tupplur.
Det finns mer på hönstemat att hämta hos Kristina. Hönsaglädje är utsågade och målade hönssiluetter av trä på en pinne. färdiga att sätta ner i en rabatt eller kruka.

Hobby
För Kristina är tillverkningen av både fågelskrämmor och höns en hobby, något hon gör för att det är kul.
- Jag åker på någon marknad ibland, men bara om jag har gjort tillräckligt många saker. Jag vill inte känna pressen att till varje pris få fram ett visst antal saker. Detta gör jag bara för att det är roligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om