Fastnaglad hos Pia
Pia tyckte livet i Stockholm blev för hektiskt. Därför flyttade hon och familjen till lugnet i Skärblacka. Snart blev det full fart igen för Pia med två jobb. I butik och som nagelteknolog. - Men jag känner ändå ett större lugn inombords, säger Pia.
Färgbutiken på Centralplan stängdes i januari...
Foto:
På hyllor och i fönstret står flaskor med lotions i olika dofter - äpple och kanel, körsbär och muskot, kaprifol och grapefrukt. För att nämna ett fåtal. Rader av nagellack i alla tänkbara kulörer, nagelborstar och filar. Plus förstås ett bord för att utföra nagelvården på. Där står en vit apparat, som är en lampa för härdning av de gelénaglar som Pia skapar.
- Det finns olika material för att bygga naglar. Akryl, glasfiber eller gelé till exempel och det finns olika varianter av dem, berättar Pia. Jag har valt gelé.
Pia växte upp i Skärblacka. Hon bodde tio år i Stockholm, där hon träffade sin sambo och bildade familj.
- Största delen av mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat inom Ica, i olika butiker och på olika befattningar, senast med data och skyltning.
Lugnet i Skärblacka
Tillvaron snurrade på med jobb och familj. Pia och hennes sambo längtade efter det lugna livet. 2001 flyttade familjen till Skärblacka, då var Pia mammaledig med det yngsta barnet. Därefter jobbade hon inom hemtjänsten men sedan blev det Ica igen, på deltid. Och det jobbet ledde till det andra, kan man säga.
- Det började med att jag fick självsprickor på fingrarna och ville ha längre naglar som skydd. Jag gick hos en nagelteknolog, men efter ett tag kände jag att jag kunde göra det själv.
Tänkt och gjort. Pia skaffade sig materialet och satte i gång att skapa naglar till sig själv och till sina kompisar. Det ledde till att hon bestämde sig för att utbilda sig till nagelteknolog och starta eget företag.
Hon utför manikyr, förstärkning och förlängning av naglar. Manikyr innebär vård av händer och naglar samt lackning, men man behåller sina egna naglar. Förlängning innebär förstås att man kan få korta naglar långa på en gång och också dekorera dem med färger, mönster och pynt, som pärlor. Förstärkning görs av yttre delen av den egna nageln. Också då kan man dekorera och pynta.
30 timmar naglar
- De flesta som kommer gör förlängningar, de börjar ofta med fransk manikyr, som är naturell med en vit tipp. Sedan vill de i regel ha något häftigare. Bland det roligaste är när kunder ber mig att skapa något åt dem.
Cirka 30 timmar i veckan jobbar Pia som nagelteknolog. Plus deltid i affären. Hur gick det med det lugna livet?
- Jag gillar när det händer saker, men nu känner jag när det blir för mycket och då gör jag något åt det. Arbete får inte gå ut över barnen, jag tar emot nagelkunder när de är på dagis. Blir det för mycket så kan jag styra om det. Säga nej om det behövs, men det brukar lösa sig. Jag känner mig lugnare inombords, även om jag arbetar mycket.
Stänger
I januari stängde färghandeln i Skärblacka centrum. 1 mars slår kassaservice igen. Håller centrum sakta på att armas ut? Minna Olsen, från företagarföreningen är trots allt inte helt nedslagen.
- Det är verkligen tråkigt att färgaffären stängdes och att Svensk kassaservice försvinner. Samtidigt finns det de som är intresserade av att överta lokalerna för ny verksamhet, så det är positivt.
Lotta Santesson, kassaområdeschef, berättar att den övertalighet som uppstår ska lösas med garantipension i första hand. Det går inte att säga något konkret om just personal i Skärblacka, eftersom personalen inte tillhör ett speciellt kontor.
- Personalen kan jobba på kontoren i Norrköping, Skärblacka och Finspång.
Eftersom det finns bankkontor i Skärblacka kommer inte någon ersättningsservice att erbjudas.
- Kassaservice är ombud för flera banker, bland annat Föreningssparbanken och Nordea, säger Lotta Santesson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!