Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Erika och Jonna i lumpen

Jonna och Erika provade på att göra minilumpen i helgen. Inget de ångrar, men förmodligen blir de civilister även i framtiden.
På Tallbackens dagis är barn och personal trötta på sabbet.

Erika Bengtsson och Jonna Karlsson från Vånga tycker minilumpen var rolig och lärorik - men de funderar inte på officersyrket.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Erika Bengtsson och Jonna Karlsson från Vånga tycker minilumpen var rolig och lärorik - men de funderar inte på officersyrket. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

SKÄRBLACKA2005-04-27 06:00
I fredags ryckte de in på helikopterflottiljen på Malmen i Linköping. I söndags muckade de, med en hel del nya kunskaper i bagaget. Vångatjejerna Erika Bengtsson, 19 och Jonna Karlsson, 18 ägnade helgen åt minilumpen. Det är en prova på-kurs som vänder sig till tjejer.
De båda går sista året på Kungsgårdsgymnasiet. Jonna var på en mässa där olika universitet och högskolor presenterade sin verksamhet, när hon fick en förfrågan om hon inte ville testa minilumpen. Hon frågade i sin tur Erika och de bestämde sig för att testa.
- Jag tyckte det var en kul grej, att testa hur det funkar säger Erika.

Mössa av och på
Klockan två på fredagseftermiddagen inställde de sig på Malmen. Totalt var det 12 flickor som gick kursen, de flesta från länet. Besök på klädförrådet för att kvittera ut kläder och kängor, samt bäddning av säng på logementet var första punkt på programmet.
- Vi fick till exempel lära oss att mössan alltid ska på utomhus och av inomhus, hur man putsar kängorna och att håret alltid ska vara uppsatt i en tofs och inte hänga fram i ansiktet. Så fick lära oss hur man ska ställa upp på led och hur man ska hålla händer och fötter.
Halv elva skulle det vara tyst i sovsalen och klockan sex var det dags att stiga upp. Innan frukost serverades kvart i sju var det påklädning, sängbäddning och städning som gällde. Allt givetvis kontrollerat att det utförts ordentligt.
- Vi fick lära oss litet om sambandstjänst, berättar Jonna och Erika. Hur man ställer in frekvenser på radio, hur man pratar och ger kommandon.

Sov i skogen
Utbildning i första hjälpen ingick också, liksom en skogsövning.
- Vi packade ihop alla våra saker och åkte till ett litet skogsområde precis i närheten. Där fick vi sätta upp ett 20-mannatält, flera gånger för att vi skulle lära oss att göra det fort. Vi fick riva och sätta upp, riva och sätta upp. Utan kamouflage tog det sju minuter att sätta upp, med tog det en och en halv timme, säger tjejerna och skrattar.
Att riva det hela gick allra fortast - det tog tre minuter. I tältet fanns kamin så det var brandvakt som gällde - halvtimmespass hela natten. Matlagning i snuskburken fick de också testa.
Tvättmöjligheter ordnade de genom att bygga en ställning för tvättbaljor.
- Det var fuktigt och dragit att sova i tältet och jag låg på en sten och har fortfarande ont i ryggen, säger Erika.

Nöjda
Till de sista arbetsuppgifterna hörde en minutiös rengöring av utrustning och kängor.
Både Jonna och Erika är nöjda över att de tog chansen att göra mini-lumpen. Ingen av dem tror dock att de kommer att ansöka om att göra lumpen "på riktigt". Fast hundraprocentigt säkra är de inte.
- Det var jättekul, säger Erika, men det var inte min grej, det var för strängt.
De tycker att de lärt sig mycket och Jonna nämner särskilt sjukvårdsutbildningen. Och nu vet de en del om vad militärlivet innebär.
- Om man skulle göra lumpen, så vet man litet av vad som väntar.

Skadegörelse
På Tallbackens förskola är barn och vuxna trötta på skadegörelsen. För tre veckor sedan förstördes ett av borden på uteplatsen, och i helgen vard et dags igen. När barnskötare Leif Karlsson kom till jobbet i måndags hade också det andra bordet förstörts.
Vassa spikar och spretande trä är inte så bra att ha i närheten av små barn.
Två lådor med sand, en på förskoleområdet och en utanför, hade välts ut. Förra gången hade förstörarna rullat ett av däcken som tjänstgör som gunga nerför backen, skräpat ner med ölburkar och glasflaskor samt roat sig med att kissa på förskolans vägg.
- Det är ju så tråkigt och så onödigt, säger Leif, som tror att ungdomar kan ligga bakom.
Skadegörelsen är polisanmäld.

Röda Korset
Den 14 april hade Kimstad/Skärblacka Röda Kors-krets den traditionella mannekänguppvisningen i Kimstad församlingshem. Biljettintäkter och lotterier inbringade 9 950 kronor som kommer Röda Korsets olika projekt till godo. Lokala, nationella såväl som globala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om