De har gjort ett smart val
Mer än hundra elever på Mosstorpsskolan lovar att inte röka. De har skrivit på ett kontrakt om saken. Skärblacka vägförenings ordförande Tore Larsson är nöjd över att kommunen ska ta över - även om det dröjer flera år.
Kerstin Nilsson, Elin Nilsson, Ylva Soneland och Kersti Lundberg - några av eldsjälarna i Team Smart.
Foto:
- Det är riksorganisationen Smart som ligger bakom, berättar Mosstorps skolsköterska Kerstin Nilsson. Metoden finns i många kommuner, bland annat på flera skolor i Norrköping.
Kerstin Nilsson är en av eldsjälarna i Team Smart på Mosstorpsskolan. De övriga är Kersti Lundberg resurslärare årskurserna 7 - 9, Ylva Soneland resurslärare årskurserna 4 - 6, Elin Nilsson, lärare i matematik och no-ämnen, samt speciallärare Christina Bechtel.
Kontraktsmetoden går ut på att eleven skriver på ett kontrakt, där han eller hon förbinder sig att avstå från att använda tobak ett läsår i taget. Även föräldrar undertecknar.
Smart kort
När eleverna skrivit under kontraktet får de ett ett speciellt leg, ett smart card som ger dem vissa fördelar. Det kan vara evenemang som sponsras, eller utlottningar av olika slag. Biobiljetter eller dvd-filmer till exempel.
- Det blir en morot, säger Ylva Soneland.
Hon arbetar i klasserna fyra till sex, där kontrakten inte används eftersom eleverna är så unga. Men Ylva är väldigt intresserad av det här arbetet, dessutom är det viktigt att börja i tid.
- I sexan börjar vi flagga för det här, så att eleverna vet om att det finns.
För att kunna erbjuda eleverna rabatter och förmåner behöver skolan stöd av närsamhället. Föreningar, privatpersoner, butiker och andra företag har bidragit på olika sätt, liksom det lokala hälsorådet.
Cirka 400 elever går i klasserna 7 - 9 på Mosstorp. Av dem har 125 elever skrivit på kontraktet, den stora majoriteten går i sjuan och åttan.
- I sjuan och åttan är det 80 procent som gått med.
Det innebär dock inte att majoriteten av eleverna i nian röker. Man kan naturligtvis avstå från att skriva på och vara rökfri ändå.
De elever i klasserna 7 c och 7d som vi träffar på Mosstorp tycker att Team Smart är en bra grej. En tjej berättar att hon ändå hade bestämt sig för att inte röka.
- Mina föräldrar blev glada, säger Sky Hägg som går i 7 c, och har skrivit på kontraktet.
Han tror att det är lättare att låta bli med kontraktet. Maria Lind, i samma klass, tycker att kontraktet är ett bra sätt att inte börja röka.
Men vad händer om någon trots allt röker, eller snusar?
- Vi vill inte ha ett spionklimat på skolan. Om någon bryter mot kontraktet och vi får veta det, så får vederbörande en chans till. Det kan ju vara ett engångstillfälle. Upprepas det tar vi tillbaka kortet, men eleven kan komma igen nästa läsår.
Vägföreningar
Förra veckans möte mellan företrädare för vägföreningarna och Norrköpings kommun var positiva. Det tycker Tore Larsson, ordförande i Skärblacka vägförening.
- Som jag ser det blir det så att kommunen tar över väghållningen. Det enda som kan hindra det är om det sker något väldigt exceptionellt. Men det kommer att ta tid.
Det finns över 200 vägföreningar i Norrköpings kommun. Det som Tore Larsson kan uttala sig om gäller de stora föreningarna, de som finns inom detaljplanelagt område. Skärblacka vägförening har ansvar för 4,5 mil gator. Därmed är den en av Sveriges största vägföreningar, liksom den i Åby som är ännu större.
- Från 1 januari i år har kommunen tagit över ansvar och skötsel för grönområden, parker och allmän plats-mark. Till exempel Centralplan här i Skärblacka.
Det är ett första steg. Nu väntar Tore Larsson och de övriga på ett inriktningsbeslut i fullmäktige om hur det fortsatta övertagandet ska genomföras på bästa sätt.
- Vi kräver att vägföreningarna ska upphöra, i varje fall de som är detaljplanelagda. Det är en ganska avancerad procedur, det är därför det tar lång tid. Det kan ta två, tre år eller ännu mer.
Lantmäteriet upptecknar detaljerade förteckningar över vad som ska göras med vägar och övriga områden som föreningarna har ansvar för, så kallade förrättningar.
- Det är viktigt för oss att vi kan upplösa vägföreningarna för så länge förrättningarna finns kvar, kan teoretiskt en ny generation politiker åter kräva att vi tar ansvaret för vägarna.