Billerud ska renovera Ljusfors herrgård åt hembygdsförening

Ljusfors herrgård i Skärblacka ska renoveras av Billerud!Och de gamla handlingarna och bilderna i huset, ska läsas in och sparas digitalt på hårddisk.

- Såna här gamla kartor från 1600- och 1700-talet, siktar vi på att läsa in digitalt på en hårddisk, berättar Lennart Westergren som här ses med styrelsekollegan Pia Nilsson i Kullerstad-Skärblacka Hembygdsförening. Foto: Janne Forsby

- Såna här gamla kartor från 1600- och 1700-talet, siktar vi på att läsa in digitalt på en hårddisk, berättar Lennart Westergren som här ses med styrelsekollegan Pia Nilsson i Kullerstad-Skärblacka Hembygdsförening. Foto: Janne Forsby

Foto: Forsby Jan

SKÄRBLACKA2011-03-30 03:00

Det framkom bland annat efter det årsmöte, som Kullerstad-Skärblacka Hembygdsförening nyligen höll i herrgården, som är hemvist för föreningen.

- Att läsa in vår dokumentation digitalt i datorn, ser jag som en mycket viktig uppgift, eftersom alla gamla kartor, bilder, protokoll och mycket annat kan förstöras om det händer någonting, exempelvis vid en brand, säger Lennart Westergren som är kassör i föreningen.

För släktforskning
- Digitaliseringen av vårt material är ett allmänt intresse, som jag ser det, dels för släktforskning via en del material, dels för att vi i framtiden sedan kan visa vårt material på bildskärm för fler på en gång, jämfört med kanske ett exemplar i en pärm.

- Därför har vi bestämt att försöka starta en studiecirkel med uppgift att digitalisera så mycket vi hinner av våra gamla samlingar.

Sliten fastighet
Och när det gäller renoveringen av Ljusfors herrgård?

- Här har Billeruds pappersbruk lovat ställa upp ekonomiskt för att vi ska kunna renovera herrgården, som är i ganska slitet skick efter många års användning, säger Lennart Westergren.

- Faktum är att inte så mycket gjorts, mer än en del småjobb, sedan vi övertog huset 1990-91 av pappersbruket för en symbolisk summa av 1 000 kronor. Så det är hög tid att herrgården renoveras och då främst fasaden och fönstren.

Billerud betalar
Varför är Billerud villiga att betala renoveringsnotan?

- Av flera skäl, säger sekreteraren Pia Nilsson. Dels var huset från början bostad åt pappersbrukets chef, innan det så småningom blev brukets kontor och sedan 1990 hembygdsföreningens hemvist.

- Dels förvarar vi pappersbrukets historia i Skärblacka, helt enkelt deras museum och dessa utrymmen betalar Billerud hyra för åt hembygdsföreningen.

Nya öppet-tider?
- Och när företaget nu lovat att bekosta renoveringen, ställer de verkligen upp på ett bra sätt för oss och den gamla herrgården.

Något mer från årsmötet?

- Vi funderar på att införa nya öppettider här på herrgården, som passar yngre personer som fortfarande jobbar, men ändå vill bli aktiva i hembygdsföreningen. Dessutom planerar vi för fyra hembygdsträffar i centrala Skärblack i sommar, för att visa upp oss och vår verksamhet för de som är intresserade.

Följande styrelse valdes vid hembygdsföreningens årsmöte:

Ordförande: Sven-Henry Carlsson, vice ordförande vakant, sekreterare: Pia Nilsson, vice sekreterare: Ulla Nilsson, kassör: Lennart Westergren, ledamöter: Gösta Åkerlund och Anita Ljungström. Suppleanter: Louise Påhlsson King och Karl-Axel Storm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om