Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

(Berikande utbyte på Mosstorpskolan)

Mosstorpskolan i Skärblacka vill bredda elevernas kunskaper om omvärlden. För sjunde året i följd har elever från skolan haft utbyte med en skola i Lilienthal, utanför Bremen i Tyskland. Niondeklassare som läser tyska fick frivilligt anmäla intresse i utbytet, elva elever anmälde sig.

Foto:

SKÄRBLACKA2011-04-13 03:00

- Det ligger mycket jobb bakom ett sånt här projekt. Ungdomarna har fått arbeta ihop pengarna själva till resan, det har varit värdefullt, säger Calle Nilsson, fritidspedagog.

Eleverna fick först ta emot jämnåriga elever från tyska Lilienthal på skolan och i sina hem.

- Vi fick ta hand om varsin elev från Tyskland, en del hade två, eftersom de var två fler än oss. De bodde hos oss under veckan här, säger Fredrik Velander.

- Vi visade runt dem i regionen, vi tog turer till Gamla Linköping och Norrköping, säger Linus Nilson.

Det stora äventyret blev när eleverna från Skärblacka till slut skulle åka ner till sina förra gäster i Lilienthal. Under veckan i Tyskland lade de märke till en del skillnader.

- Vi var tre dagar på deras skola, det var väldigt annorlunda, säger Filip Zellman.

- Den såg ut lite som en armébas när vi kom dit första gången, säger Fredrik Velander.

- Den största skillnaden var nog lektionerna. Det var ganska högljutt ibland och lärarna skulle tilltalas korrekt med Herr eller Frau. Dessutom fick man inte ha mobiltelefonen framme under lektionen, då tog läraren den, säger Lisa Samuelsson.

Svårt att ställa om språket
- Det var mycket som var annorlunda mot hemma i Sverige, det var viktigt att visa respekt mot andra på ett sätt som man inte är van vid. Man får till exempel inte vänta utanför någons hus om de inte är hemma, säger Linus.

Till en början var det svårt för ungdomarna att hänga med på lektionerna och göra sig förstådda på samma nivå som de tyska eleverna.

- De pratade så snabbt, vi är inte vana vid det från skoltyskan, säger Filip.

- Men efter ett par dagar lossnade det, tillägger Linus.

Resten av gruppen nickar instämmande. Under resan blev de guidade av sina värdar i Lilienthal, Bremen och Oldenburg.

Fick nya vänner
- Vi gick på fotbollsmatch på Weserstadion, vi såg Bremen möta Stuttgart. Det var en riktig upplevelse, säger Filip Zellman

- Man rycktes med i stämningen, och då spelade inte språket så stor roll. Till och med de som inte gillar fotboll rycktes med. Jag tror det var
36 000 åskådare på matchen, berättar Lisa Samuelsson.

Eleverna är mycket nöjda med resan och känner att upplevelsen var mycket berikande. De flesta håller kontakten med sina nya vänner i Tyskland över internet. Klassen är överrens om att vänskapen med eleverna i Lilienthal var det bästa med resan.

- Vi pratar nästan varje dag över Skype och chattar, säger Linus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!