Barn på sömnpromenad
Nu är den nya förskoleavdelningen i Skärblacka i full gång. 13 barn har skolats in hittills. Nästa vecka är det dags för del två i arbetet med drog- och alkoholförebyggande arbete för Mosstorpsskolans åttonde klassare. För första gången på länge får Skärblacka med omnejd en egen lokal telefonkatalog.
Några av Sörgårdens barn på barnvagnspromenad med Johanna Stenberg och Sofia Billevik. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Fyra personer har nyanställts. Det var stor efterfrågan på platser inom barnomsorgen, som ledde fram till beslutet att öppna en del av det forna daghemmet, som de senaste åren fungerat som föreningshus. Vilket det fortfarande är, eftersom Sörgården har gott om plats.
Sömnpromenad
20 platser för barn mellan ett och fem år finns på Sörgården.
- Vi har 13 barn hittills, säger Johanna Stenberg.
Tillsammans med kollegan Sofia Billevik är hon ute på en liten "sömnpromenad" med några av småttingarna. Sörgården tar emot barn som mellan ett och fem år gamla.
- Just nu har vi flest ett-och två-åringar, berättar Johanna och Sofia.
Uppföljning om alkohol
Måndag i nästa vecka är det så kallad ANT-undervisning för åttorna på Mosstorp. ANT står för alkohol, tobak och narkotika och det handlar om förebyggande arbete. På Mosstorp har man valt att förlägga den här delen av undervisning till kvällstid, och att också bjuda in föräldrarna.
- Vi hade en sådan kväll i höstas som blev mycket uppskattad, berättar fritidspedagog Heléne Levin och fältsekreterare Karolina Johansson.
De berättar att 140 föräldrar deltog och att många av dem har berättat hur givande de tyckte att kvällen var. Den gången pratade Patrik Lindström, drogförebyggare i Oxelösund om drogförebyggande arbete.
- Nu är det dags för en uppföljning och vi har hittills fått 120 anmälningar. Även de som inte kunde komma förra gången är välkomna.
På schemat den här gången står Kicki Söderberg, som är drogsamordnare i Norrköping. Hon ska presentera den drogvaneundersökning som alla elever i årskurs åtta och årskurs ett på gymnasiet i hela Norrköpings kommun har gjort.
Ärliga svar
Karolina och Heléne anser att de allra flesta elever är ärliga i sina svar på drogenkäten. De tycker att svaren brukar i stort stämma överens med den bild de har. Enkäten genomförs anonymt. Hela enkäten är inte klar ännu, men den del som berör Mosstorp kommer att färdigställas till på måndag.
- De föräldrar som lyssnar på presentationen av drogvaneenkäten, får höra sina egna barns svar på frågor om de har druckit och hur ofta.
Karolin anser att det finns mer alkohol än narkotika bland ungdomar i Skärblacka. De droger som finns är bland äldre ungdomar. Men åttorna dricker mycket, anser hon.
- I den åldern ska de inte dricka alkohol alls, därmed är allt drickande mycket, säger hon.
Det är åttornas lärarlag tillsammans med samverkansgruppen i Skärblacka som arrangerar. Svenska kyrkan, skolorna i kommundelen, socialtjänsten och fritidsgården Tvätten, ingår i gruppen.
Mopeder
Mopedkörning, trimning av moped, att köra moppe på fyllan ska det också pratas om under kvällen. Förutom Kicki Söderberg deltar CG Sjöström från NTF, Sirpa Taminen chef på Skärblacka socialkontor, Monica Edvinsson, kurator på skolan samt Anders Peterson och Tommy Frodell från polisen.
Under tiden som föräldrarna lyssnar, frågar och pratar har eleverna egna aktiviteter i sina klassrum, som de måste närvara vid. För detta är precis som vilken undervisning som helst. En kväll i april är också inbokad.
- Detta är första läsåret vi genomför detta arbetssätt och vi vill verkligen fortsätta, säger Heléne och Karolin, som med en mun förklarar hur jätteroligt och givande arbetet är.
- Det är allvarliga frågor, men samtidigt har vi verkligen jätteroligt, säger de och skrattar hjärtligt.
Telefonkatalog
Så har då Skärblacka med omnejd fått sin egen lokala telefonkatalog. Den var efterlängtad av bl a Birgitta Kindahl som driver klädbutiken Damshopen i Skärblacka. Det var nämligen länge sedan den förra kom.
- Ja, den gamla är verkligen sönderläst, säger Birgitta och tar fram en vit ihoptejpad volym.
Precis hur gammal den är går inte att läsa ut. Pärmen är nött av flitigt bläddrande, årtalet är delvis utnött.
Birgitta tycker att en lokal telefonkatalog är viktig.
- Det är ju mycket lättare att bläddra i den när man vill ha tag på ett lokalt nummer, säger hon. Mycket har ju ändrat sedan den förra kom, så det är positivt.
Det är bara en sak hon ger bakläxa på: att Vånga, där Birgitta bor inte har en egen avdelning. Vem vet, det kanske kommer nästa år. För enligt det besked som Birgitta har, ska en lokala delen komma igen nästa år.