Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Årets driftstopp – en stor utmaning

I veckan kommer 800 entreprenörer till Skärblacka när BillerudKorsnäs har sitt årliga underhållsstopp.

Håkan Krantz, fabrikschef på Billerud, berättar att de har förberett sig noga för att se till så att underhållsstoppet kan genomföras på ett så säkert sätt som möjligt.

Håkan Krantz, fabrikschef på Billerud, berättar att de har förberett sig noga för att se till så att underhållsstoppet kan genomföras på ett så säkert sätt som möjligt.

Foto: Henrik Jonsson

Skärblacka2020-10-10 17:00

Produktionen på fabriken i Skärblacka är igång 24 timmar om dygnet året runt – med ett litet undantag.

En vecka om året måste de stänga ner verksamheten för ett så kallat underhållsstopp.

Det är en stor insats som genomförs tillsammans med hundratals tillresta entreprenörer.

I år är det 800 personer som kommer till bruket. Alla kommer inte att vara där på samma gång det handlar ändå om en rejäl tillströmning med människor.

– Vanligtvis brukar vi ha driftstopp på våren men i och med att coronasituationen var så besvärlig och osäker i våras så tog vi tidigt beslut om att skjuta på driftstoppet ett halvår, säger Håkan Krantz, fabrikschef.

Det kommer istället att ske den här veckan. Från och med tisdag och fem dagar framåt ligger produktionen nere. 

Underhållsstoppet medför stora utmaningar i år i och med den pågående pandemin. 

För att undvika en situation liknande den i Gällivare, där det blev en smittspridning efter att hundratals personer kommit dit för underhållsarbete i en gruva, så har BillerudKorsnäs vidtagit noggranna åtgärder och förberett så att arbetet ska kunna genomföras på ett så säkert sätt som möjligt.

De har också haft tät kontakt med Region Östergötland och Norrköpings kommun.

– Sådana här stopp har genomförts på flera andra av våra anläggningar i Sverige och vi har dragit viktiga lärdomar från det. En av de viktigaste sakerna som har lyfts fram är just samverkan med smittskyddsläkare och kommun, säger Frida Nilson, avdelningschef arbetsmiljö och säkerhet.

Det de framför allt har försökt se till är att det inte ska bli några folksamlingar, och att folk håller avstånd och tvättar händerna ofta.

Frida berättar också att det kommer att finnas speciella coronavärdar utplacerade på området som ska hjälpa till och påminna folk om just de här sakerna.

Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare i regionen, var på plats vid fabriken på fredagen och berättar att han kommer att följa situationen noga den kommande veckan.

– Här i Östergötland ligger vi på ganska låga nivåer när det gäller corona just nu och vi är väldigt måna om att det fortsätter så. Det här är ett sådant tillfälle då det skulle kunna bli en spridning, då det är många människor som samlas på samma plats, men sköts det på rätt sätt så kan smittspridningen hållas nere och det jag hört från mina kollegor i andra regioner som haft sådana här driftstopp är att det har gått bra, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!