Alla vinner på värmen
En "win-win situation" - en situation som alla parter vinner på. Så beskriver Ola Palmquist på Tekniska Verken avtalet med bruket om spillvärmen som blir fjärrvärme. Arbetet med att gräva ner rör på fabriksområdet är i full gång. Snart är det dags att börja bygga den värmeväxlarcentral som krävs.
Här, inne på bruksområdet ska värmeväxlarcentralen byggas. Den krävs för att överskottsenergin ska kunna användas i fjärrvärmenätet.
Foto:
- Att ta hand om spillvärmen på något sätt har diskuterats i många år, säger Bertil Svensson. Flera företag har varit intresserade av att ta hand om spillvärmen.
Två lösningar
Diskussionerna ledde dock inte till något. Finansieringen av de anläggningar som krävdes var oklar. I våras ingick Tekniska Verken och Billerud Skärblacka ett avtal, som innebar att Tekniska Verken står för de bygg- och anläggningsarbeten som krävs.
I och med att Tekniska Verken introducerade fjärrvärme i Skärblacka blev företaget intresserat av att ta tillvara spillvärmen.
- Vi hade två olika lösningar. Den ena var en biobränslepanna, den andra var spillvärmen från bruket. Det var den vi jobbade mest med, säger Ola Palmquist.
När Tekniska Verken satte igång fjärrvärmeutbyggnaden hösten 2003 så var det dock alternativet med flispanna man presenterade. Den pannan har dock inte byggts, utan hittills har värmekällan varit olja som eldats i en tillfällig panna.
Smart
I våras blev det klart att flispannan ersätts med brukets spillvärme.
- Det är smart att utnyttja överskottsenergi som annars skulle gå till spillo, säger Bertil Svensson.
För brukets del blir det en intäkt när Tekniska Verken köper spillvärmen. För Tekniska Verken blir det också ekonomiskt mer fördelaktigt, enligt Ola Palmquist.
- Det är en "win win-situation", säger han. Energi som skulle gått till spillo används i stället. Man slipper elda så mycket olja. Det betyder bättre miljö för Skärblacka-borna.
Möjligheten till olje-eldning finns dock som reserv.
- Bruket har till exempel driftstopp en vecka varje år, då det inte produceras någon värme, säger Bertil Svensson.
Avlopp från blekeriet
Det är värmen i avloppsvattnet från massablekeriet som utnyttjas i fjärrvärmenätet. För att detta ska kunna ske krävs att en värmeväxlarcentral byggs inne på området. Den börjar att byggas i slutet av denna vecka eller i början av nästa.
I värmeväxlarecentralen möts avloppsvattnet från brukets blekeri och vattnet som cirkulerar i fjärrvärmenätet. De båda flödena har olika temperatur och i mötet dem emellan sker ett energiutbyte. Vattentemperaturen i fjärrvärmenätet blir mellan 75 och 90 grader.
- Vattnet från blekeriet går inte in i fjärrvärmenätet, säger Bertil Lundberg.
Han berättar att energin från bruket ersätter 2 500 kubikmeter olja årligen, när allt är klart.
Tre kilometer rör
Just nu håller ledningar på att grävas ner inne på fabriksområdet. Sammanlagt tre kilometer rör ska läggas ner i år, sedan tidigare finns redan dubbelt så mycket.
Fortfarande är det den tillfälliga oljepannan som förser Skärblacka med fjärrvärme.
- Förhoppningsvis är allt klart för att börja använda spillvärmen under 2005, säger Ola Palmquist. Men förhoppningar är förhoppningar, man kan aldrig lova säkert.