Alfons Åberg i Skärblacka
På Skärblacka bibliotek kan besökare av den mindre modellen just nu prova Alfons Åbergs helikopter - i förskolan Tallbackens tappning. Nu finns en boulebana vid Kimstad församlingshem. På söndag sjunger hela kyrkan i Kimstad.
Några av konstnärerna från Tallbacken på Alfons helikopter Sittande längst ner Alicia, Kevin och Felicia. På taket Dennis, Mikael och Pontus.
Foto:
Här finns Alfons hus, där man kan öppna fönster och dörrar och se en teckning innanför. Ett är gjort i tyg och ett i papper. Och så den stora helikoptern som går att sitta i och som barnen som kommer till biblioteket gillar särskilt mycket.
- Den är väldigt populär och många barn vill prova den, säger bibliotekarie Sophia Rappestad Karamitrou.
Alfonsböcker
Utställningen kommer från Tallbackens förskola i Kimstad. Det är de två avdelningarna Pippi Långstrump och Nalle Puh, som skapat den. Barnen gjorde massor med alster, men på biblioteket är bara en del med.
- Under två terminer har vi haft Alfons Åberg som tema, berättar förskollärare Åsa Berg och barnskötare Mimmi Lundgren.
Barnen har valt bland de många Alfons-böckerna och utifrån berättelserna har de lekt, ritat, klippt och klistrat, snickrat och sjungit.
De berättar att barnen tycker mycket om Alfons. Han är snäll, men ändå litet busig ibland.
- Det är fint innehåll i böckerna, om att man inte ska slåss och att man ska vara rädd om varann.
Vernissage
På avdelningarna Pippi Långstrump och Nalle Puh är barnen från ett till fem år. Alla har varit med och gjort saker till utställningen. Innan den forslades till biblioteket, var det vernissage på förskolan, då föräldrarna fick komma och titta. Med tilltugg, som det ska vara på vernissage.
Fyra-åriga Felicia valde bland annat att göra en teckning av Alfons kompis.
- Milla är roligast, säger hon.
Utställningen finns på biblioteket till och med den 18 maj.
Boule
I går invigde kyrkofullmäktiges ordförande Pehr Löfgreen den nya boulebanan vid Kimstad församlingshem.
- Jag kan inte så mycket om boule, men jag har kollat upp litet inför det här hedersuppdraget, sade Pehr Löfgreen.
Han berättade att boule kommer från Frankrike, där det började spelas 1940. Till Sverige kom spelet via prins Bertil. I landet finns cirka 30 000 spelare.
- Hoppas ni kommer hit ofta och spelar, sade han och klippte ett blågult band.
Första klotet
Därefter kastade han det första klotet och sedan var det dags för alla hågade att prova på. Men någon tävling ordnade man inte denna dag. Kyrkorådet i Kimstad församling har beslutat om en bana, frivilliggruppen sköter den praktiska hanteringen och själva anläggandet av banan har utförts av personal från kyrkogårdsförvaltningen i Norrköpings kyrkliga samfällighet.
Perolof Bergqvist från frivilliggruppen redogjorde för en del grundregler inom boulespelet. Invigningen av banan skedde i samband med frivilliggruppens sopplunch som sedan åtta år genomförs varannan vecka i församlingshemmet. I går var det avslutning, då byttes soppan traditionsenligt ut mot sill och potatis. Cirka 50 personer deltog. Före luncherna hålls en meditationsgudstjänst i Kimstad kyrka.
Psalmer
Under våren har en studiecirkel inom Kimstad församling genomfört en psalm-cirkel. Cirka 20 deltagare har läst och sjungit psalmerna i psalmboken, diskuterat och tagit reda på bakgrunden till en del av psalmerna. På söndag genomför cirkeln en musikgudstjänst enligt modellen "Hela kyrkan sjunger". Det innebär att man bett olika människor berätta vilken som är deras favoritpsalm.
Gruppen har bearbetat svaren, och satt samman ett program med psalmer. På söndagskväll kan alla sjunga tillsammans med körer och musiker.