Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

13 barn på lugna Sörgården

En liten pojke häller den ljusblå, litet sega färgen på det svarta pappret och sprider ut den med fingrarna. Vid ett annat bord kavlar Simon playdoh-deg i olika färger. Det är en vanlig dag på nya Sörgårdens förskola.
På Grebyskolan har barn och personal tröttnat på skadegörelsen.

Tröttnat på skadegörelsen. Det har barn och vuxna på Grebyskolan.

Tröttnat på skadegörelsen. Det har barn och vuxna på Grebyskolan.

Foto:

SKÄRBLACKA2005-03-09 06:00
En gång var hela Sörgården förskola. Som bekant las den ner och huset blev så småningom föreningshus. Sedan slutet av januari har barnen återkommit, men bara i en del av byggnaden.
13 barn finns i gruppen än så länge, det ska bli flera så småningom, men det är oklart när det blir.
- Eftersom vi började helt från början ville vi en mindre grupp från start, säger förskollärare en av fyra som arbetar här.

Satsar på bilden
På Sörgården är bilden viktig. Dels finns förstås de bilder som barnen själva ritar och målar, men bilden används också på många andra sätt.
- Barnen väljer vad de vill göra med hjälp av bilder, berättar personalen. Det finns bilder med olika saker, som utelek, saga, klippa och klistra, med mera. Barnen lärde sig väldigt fort hur det fungerar, även de små. De klarar mycket mer än man tror.
Dessutom finns det fotografier uppsatta på barnen, liksom på deras föräldrar.
- Vi tar många kort på det vi gör.

Blöjbarn
Det minsta barnet på Sörgården är ett år och det äldsta ska snart fylla fem. De flesta är fortfarande blöjbarn. Kan visserligen vara krävande för personalen, men umgänget med de små barnen kompenserar.
- Det ger så mycket, säger Johanna.
Varje dag har man samling. Då sjunger barnen och "fröknarna" ramsor och sånger, kanske gör enkla rörelser och sedan väljer barnen sin aktivitet. Visst schema finns förstås. Som att det är utedag på torsdagarna, då man ger sig iväg på små utflykter i närområdet.

Jympa
På tisdagar är det jympa för de största barnen, de som är minst fyra år. Då lånar man ett rum av grannen PRO och där tar sig barnen över en hinderbana, ålar, hasar, skuttar och avslutar det hela med avslappning till skön musik.
- Självklart vill vi att barnen ska få in vanan att röra på sig, säger Sofia Billevik, men det är också så att rörelse är viktigt för deras inlärningsförmåga.

Mot skadegörelse
Grebyskolans elever och personal tröttande på att få sin skolgård utsatt för skadegörelse under helgerna. Sönderslagna lyktor och nedskräpning har de sett alltför mycket av. Tidigare har postlådan förstörts och post stulits.
- Det är jättetråkigt, säger rektor Rosita Westerholm. Numera tar vi in postlådan under helger.
På skolan har man gått till motangrepp. På lappar som satts upp, bl a i affärer, manar man lokalbefolkningen att hjälpa till. Kanske genom att ta en promenad i närheten av skolan, så att det rör sig folk där, även utanför skoltid.
- Vi har märkt att folk bryr sig, det är roligt att skolan är allas angelägenhet.

Sandström till Skärblacka
I morgon kväll är det jazz- och gospelkonsert i Missionskyrkan i Skärblacka med bl a tenorsaxofonisten Nisse Sandström. Lana Brunell Bar Qwartet och missionskyrkans körer medverkar.
Professor Jonny Ludvigsson från Linköping informerar om barndiabetes. Överskottet från konserten går till Barndiabetesfonden. Lions arrangerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om