102 jobb bort på Skärblacka bruk
102 jobb försvinner från Billerud Skärblacka när företaget ska bli effektivare. Ledningen räknar med att lösa den största delen med avgångspension.- Men vi måste behålla kompetensen, säger personalchefen Bengt Andersson
Sammanlagt 455 heltidstjänster ska försvinna från Billerudkoncernen. På Skärblacka Billerud handlar det om 102 tjänster som måste bort innan slutet av nästa år. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se
Foto:
Av Skärblackas 720 anställda får 102 personer gå, tjänstemän och kollektivanställda. Ledningen räknar med att lösa de flesta med så kallade naturliga avgångar. 100 personer på bruket är idag mellan 59 och 65 år
- Naturligtvis upplever vi en viss oro när sånt här inträffar. Men drygt 85 procent av de som måste gå kan, om de vill, gå i tidigare pension. Sedan får vi fylla på med yngre, men det gäller att behålla kompetensen, säger Bengt Andersson, personalchef.
För att bli effektivare och forsätta stå emot konkurrensen har Billerudkoncernen sedan slutet av förra året sett över sin organisation. Den årliga kostnaden ska minska med minst 250 miljoner kronor och de fyra bruken som ägs av Billerud AB ska formas som en organisation med de gemensamt utformade målen;
++ Ny organisation
++ Nytt arbetssätt
++ Målstyrning
++ Kompetensutveckling
++ Gemensamt nyttjande av resurser
++ Förbättrad lönsamhet
++Satsningar inom marknad och utveckling
Efter förändringarna kommer bruken att vara mer likartade och kunna samarbeta om en hel del. Det sparar både pengar och tid och förenklar för ytterligare utvecklingsarbete.
Ökad arbetsbelastning
På varje bruk kommer bland annat arbetssätten förändras. Tanken är att de som är operatörer idag ska bli mer reparatörer. Med hjälp av kompetenshöjning ska de mellan observationerna bland annat kunna utföra lättare underhåll.
- Som operatör sitter man i ett manöverrum och kör en relativt abstrakt process. Så länge det går bra är det en lugn process och under den tiden kan de gå ut och göra lite smörjjobb, titta ut på lagret och så vidare, säger Bengt Andersson som inte tror det är någon fara om något skulle inträffa.
- Visst är det alltid en viss form av risktaganden. Men man kan inte rusta för krig i fredstid.
Tanken var att organisationsförändringarna skulle vara klara först 2009.Nu räknar man med att vara klara redan i slutet av nästa år.
- Vissa omvärldsfaktorer trycker på. Kostnaderna för ved och energi har exempelvis rusat i höjden, säger Håkan Krantz, tf vd på Billerud Skärblacka AB.
Personalchef Bengt Andersson har arbetat på Billerud Skärblacka i 25 år. Han ser att utvecklingen gått fortare framåt de senaste åren.
- För varje gång vi investerar så blir vi färre kvar. Ett helt nybyggt massabruk kör säkert effektivare personalmässigt.
Med förändringarna som nu genomförs ska det bli enklare för Billerud att fortsätta utvecklas, tror ledningen
Vid ett besök på en massafabrik i Finland, som ligger före Sverige utvecklingsmässigt, kunde Billerudanställda se att personalstyrkan där var mycket liten. Långt mindre än vad som blir kvar i Skärblacka om två år.
<span class=Rub1>Facket: Det går för fort
<span class=Ing><B>SKÄRBLACKA
Förändringarna genomförs för fort. Det säger Bo Jacobsson, ordförande i Pappers avdelning 54, och anser inte att driftpersonalen kan göra mer än idag.</B>
- Visst har det hänt att driftpersonal har hjälpt till vid stopp, men under produktion kan det vara svårt att lämna sitt operatörsjobb. Det är ett övervakningsjobb som man bara inte kan kliva ifrån, säger Bo Jacobsson.
Facket och ledningen är oeniga om de förändringarna av arbetsätten. Inte heller när förslagen ska vara genomförda.
- Företaget vill påskynda förändringarna och ha det klart redan i december 2006, två år tidigare än vad som tidigare sagts. För oss gör det inget om det går in i 2007, säger Jacobsson.
Även Pappers hoppas att de flesta avgångar ska lösas med tidigare pension.
- Men varje person förlorar ju på att gå tidigare, så det är upp till den enskilda individen, säger Jacobsson.
Erbjudanden kommer att gå ut till de som har möjligheten att lösa problemet genom pension. Fackförbunden på de olika bruken har nu gemensamma överläggningar. Den 17 juni är det centrala MBL-förhandlingar och veckan därpå lokala förhandlingar.