Björke firar 30 med pris

I år firar Björke Vävstuga i Skärblacka 30-årsjubileum.

Lagom till firandet, har man tilldelats Hagdahlsakademiens diplom och stipendium á 10.000 kronor, som man ska få i Linköping på söndag.

- Verkligen en jätterolig start på vår jubileumsår, säger Britta Eriksson, 61, som äger och driver företaget tillsammans med Ylwa Källgren, 58.

2 februari 2011 03:00

I Hagdahlsakademien finns 14 ledamöter, bland annat förre landshövdingen Björn Eriksson, biskop Martin Lind och förre Göta Kanaldirektören Claes-Göran Österlund.

Så här lyder deras motivering angående årets utmärkelse:


"Årets diplom tilldelas Björke Vävstuga, för att de med östgötska dukar ha bidragit till den goda måltiden".

- Det känns ju väldigt inspirerande att få en sån här utmärkelse, dessutom lagom till vårt jubileum, säger Ylwa Källgren.

Kom den här utmärkelsen som en överraskning för er?

- Absolut. Vi hade inte en tanke på att få någon sån här utmärkelse, men desto roligare då när det händer.

Vet ni vad som kommer att hända på söndag?

- Själva diplomutdelningen sker på Länsmuseet i Linköping och därefter väntar middag på Linköpings slott, med landshövding Elisabeth Nilsson som värd.

Har ni fått någon annan utmärkelse under de gångna åren?

- För några år sedan blev vi Årets företagare i Finspång, trots att vi ligger i Norrköpings kommun. Men det är nära kommungränsen och det kändes riktigt roligt även den gången, framhåller Britta Eriksson.

- Vi blev ju också "kunglig presentleverantör" för några år sedan, när vi fick väva förlovningspresenten rån landets alla landshövdingar, till kronprinsessan Victoria och Daniel. Det kändes förstås som ett riktigt fint hedersuppdrag.

Har ni några mer planer för jubileumsåret?

- Ja, i slutet av maj, ska vi ha en utställning av våra textilier på Arbetets museum i Norrköping. Något som vi verkligen ser fram emot, eftersom det är vår första utställning någonsin i Norrköping.

- Dessutom håller vi på att fräscha upp vår utställningslokal inför 30-årsjubileet. Tanken är att kunna exponera våra textilier ännu bättre, så att besökarna ser dem lättare.

Hur ser det ut med besökssiffrorna?

- Vi hade cirka 27.000 besökare i fjol, varav många bussresenärer. Så det vore ju kul om vi kunde nå drömsiffran 30.000 besökare under 30-årsjubileet, säger Britta Eriksson lite drömmande. Förhoppningsvis får vi lite extra draghjälp av vår kommande utställning inne i Norrköping. Det hoppas vi i alla fall på.

- Och givetvis fortsätter vi att försöka leva upp till bussbranschens önskemål på "Fem K" för sina resenärer, det vill säga "Kissa, Kaffe, Köpa, Kvalitet och Kultur.

Kan ni avslöja något om årets modetrender angående textilier?

- Årets nya mönsterdesign kommer att innehålla starka, kraftiga pastellfärger, som är på väg tillbaka igen. Dessutom är vitt på gång igen som ny modefärg. Lite skillnad mot när vi startade på 80-talet, då det var ljusa pastellfärger som gällde, för att sedan avlösas av svarta och grå nyanser.

- Men det är givetvis kul att färgtrenderna ändrar sig, så vi får möjlighet att presentera lite nyheter varje år, fastslår Britta Eriksson och får medhåll av sin kompanjon Ylwa Källgren.

- Dessutom har vi med lite tofsar i årets nya bordsdukningar, inspirerade som vi blivit av Hollywoodfrun Maria Montazami...

Fakta:

* Björke vävstuga startade 1981.

* Den drivs som ett aktiebolag, ägt av Britta Eriksson och Ylwa Källgren.

* Omsättningen var 2010 cirka 5,5 miljoner kronor.

* Företaget har sju anställda.

* Företagets produkter säljs enbart på Björke gård.

* Man hade i fjol 27. 000 besökare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!