Klottervåg i stadskärnan

Natten mellan lördag och söndag drabbades Söderköping av en smärre klottervåg. Kanske värst drabbat är det nyligen renoverade stadshistoriska muséet – en byggnad som kan ha rötter från 1200-talet.

Foto: Patrik Selsfors

Skadegörelse2016-12-19 19:00

Det var natten mellan lördag och söndag som någon/några rörde sig runt Söderköpings centrum beväpnade med sprayburkar. Rådhuset samt ett antal andra byggnader drabbades men allra värst åtgånget blev förmodligen det kommunägda Stadshistoriska muséet där S:t Ragnhilds gille huserar. Hela långsidan av byggnaden in mot kyrkparken samt kortsidan ut mot vägen har försetts med olika former av klotter – bland annat en återkommande, lättidentifierad "tag" – det täcker även delar av fönster och ytterdörren.

På plats i byggnaden finns på måndagen Gillets ordförande Ola Lönnqvist samt Lasse Lindh, styrelseledamot.

– Det här är ju trist, säger Lasse Lindh som tillägger att det är fler byggnader som drabbats i området.

– Men det ska finnas vissa iakttagelser gjorda under natten till söndagen så vi får se.

Det är det kommunala fastighetsbolaget Ramunderstaden som har ansvaret för skötseln av kommunens byggnader.

– Det här är naturligtvis tråkigt, inte minst eftersom byggnaden precis har renoverats, säger Thomas Angström, vd på Ramunderstaden som märkt att denna sorts skadegörelse har tilltagit på senare tid.

– Vi ser att det här har ökat det senaste året, våra kostnader för klottersanering har i princip dubblerats på denna tid.

Det det nu blir fråga om är att först sanera klottret.

– Men det går inte att ta bort precis allting, man kommer att se rester så sedan kan det bli fråga om att måla också, säger Thomas Angström som berättar att Ramunderstaden alltid följer en policy när det klottras på deras fastigheter.

– Vi dokumenterar och så polisanmäler vi vilket redan har gjorts i det här fallet. De fastighetsägare som drabbas av detta har ju ett ersättningsanspråk på den skyldige – om man får tag i den som gjort det. Det är inte så roligt för en ung människa att börja med ett minus på flera hundra tusen kronor i värsta fall.

Det framgår ganska tydligt att det är samma upphovsman på de olika platserna i staden, det har målats dit en så kallad "tag", en signatur för den som utfört klottret. Detta kan göra att det inte är helt omöjligt att ringa in vem som utfört det.

Thomas Angström bedömer att kostnaderna för Ramunderstaden vad gäller klottret under det senaste året uppgår till mellan 150 000 och 170 000 kronor.

– De här pengarna skulle göra bättre nytta någon annanstans så det här är jättetråkigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!