Bristen på sjuksköterskor har tidigare gjort det tufft för Norrköpings kommun att pussla ihop semesterperiodernas scheman – utan att ta in hyrsköterskor. Därför fick sjuksköterskorna även förra året möjligheten att flytta ledighet utanför sommarmånaderna.
2015 blev kostnaden för den extra ersättningen cirka 3,2 miljoner kronor, samtliga verksamheter inkluderade.
– Om vi inte bara räknar pengar utan också väger in kontinuitet och kvalitén på vården tjänar vi på det här jämfört med om vi tagit in hyrpersonal, säger Teresa Pålsson, verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret.
Hon poängterar också:
– Helst ser vi självklart att alla tjänster blir tillsatta, i dag har vi runt ett 30-tal vakanser, men det är ett långsiktigt projekt. Primärt vill vi att de ska ha en sammanhängande sommarledighet.
En sjuksköterska som arbetar en dagvecka under sin beviljade semester får 10 000 kronor. En kvällsvecka ger 15 000 kronor. Den summan gäller också för de som sparar/skjuter upp en föräldraledighet. Dessutom finns möjligheten att ta enstaka arbetspass.
Även undersköterskor med utökad delegering att utföra mer avancerade arbetsuppgifter får 8 000 kronor extra om de avstår från en beviljad semestervecka.
– Avtalet är nästan identiskt med det vi hade förra året. Skillnaden är att timvikarierna får lite högre ersättning, säger Teresa Påhlsson.
Och vill man skjuta på två veckor kan man tjäna 30 000 kronor. Det räcker till en skön semesterresa på hösten...
– Precis. Vi har ju inte satt någon gräns för hur mycket extra man kan gå jobba, ifjol var det några som hoppade in mer än en vecka, men självklart måste varje chef har koll på att de anställda tar den semester som behövs. Det finns en bevakning i lönesystemet som ger en varning om man inte tagit ut minst 20 dagar och den ska följas.