Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Psykisk ohälsa ökar dramatiskt

Antalet sjukskrivningar för psykiatriska diagnoser skenar i Sverige. De senaste fem åren har de ökat med i genomsnitt 111 procent.

Sjuktalen ökar. Allt fler drabbas av psykisk ohälsa.

Sjuktalen ökar. Allt fler drabbas av psykisk ohälsa.

Foto: Jeppe Gustafsson

sjukskrivningar2017-03-28 07:00

Nya siffror från försäkringskassan visar att 45 procent, alltså nästan varannan, sjukskrivning under december 2016 var relaterad till psykiska besvär. I Dalarna var fler än hälften, 51 procent, borta med hänvisning till psykisk ohälsa.

Mest skrämmande: siffrorna de senaste fem åren har ökat dramatiskt.

I Värmland och Gävleborg var ökningen mellan 2011 och 2016 ­– hela 159 procent.

– Att den psykiska ohälsan har ökat är inte förvånande. Pressen i samhället och på arbetsplatser har blivit större, det är nog alla överens om. Den börjar redan ofta redan i skolan och fortsätter, menar Christoffer Bernsköld (S), ordförande i Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd.

Han tror också att arbetsgivare och vård bättre klarar av de fysiska sjukdomarna bättre än de psykiska.

– Vi lyckas bättre med att rehabilitera fysiska skador, det är svårare med psykiatriska diagnoser. Det tar längre tid. Samtidigt tror jag att vi blivit bättre på att diskutera psykisk ohälsa och att det överlag blivit mindre tabubelagt.

Region Östergötland jobbar också för att samarbetet mellan olika yrkesgrupper i rehabiliteringsprocessen ska bli bättre. Och mer individuellt anpassat, att de som kan områdena bäst får bestämma vilken hjälp som behövs.

– Vi behöver bli bättre på att koppla ihop sambandet när den psykiska sjukdomen tar fysiska uttryck, helt enkelt, säger Christoffer Bernsköld.

I Östergötland är också statistiken något mer positiv än landet i övrigt. Vid sidan om norrbottningarna var östgötarna de med lägst andel sjukskrivna för de problemen under förra året. 39 procent av de som inte kom till sitt arbete stannade hemma på grund av en psykiatrisk diagnos.

– Utvecklingen i länet har gått åt rätt håll, vi tror att samarbetet mellan vården, arbetsgivare och försäkringskassan har gjort att antalet onödiga sjukskrivningar blivit färre. De allvarligaste sjukdomarna har inte ökat, men de stressrelaterade har det, säger Birgitta Wågbrandt, verksamhetsområdeschef för Östergötland på försäkringskassan.

Samtidigt var 89 procent fler östgötar sjuka i någon form av psykiatrisk diagnos under förra årets sista månad.

Skillnaden är också markant mellan kvinnor och män. 42 procent av kvinnorna var drabbade av psykisk ohälsa, männens siffror var 32 procent.

– Ett ojämlikt samhälle och dubbelarbetande kvinnor ligger garanterat bakom den siffran, säger Christoffer Bernsköld.

Totalt sett har antalet sjukskrivna personer under åren 2011-2016 ökat med 54 procent. I länet var siffran betydligt lägre, 36 procent. Förra året i december var totalt 7133 östgötar sjukskrivna, 4581 av dem var kvinnor.

Sjukskrivningar

Totalt var 7133 personer i Östergötland sjukskrivna i december 2016, 39 procent av dem i psykiatriska diagnoser. Snittet i landet var 45 procent.

Av dem var 4581 kvinnor, 42 procent av dem med psykiatrisk diagnos. 2552 var män, 32 procent av dem med psykiatrisk diagnos. Genomsnittet i Sverige var 49 respektive 37 procent.

Ökningen i Östergötland 2011-2016 var 89 procent. Snittet i landet: 111 procent.

Totalt ökade antalet sjukskrivna personer under åren med 54 procent.

Källa: försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!