Sjörika Finspång lockar husköpare

På fem år har priserna på fritidshus i Finspång ökat med 90 procent. Det betyder överlägsen topp i Östergötland och bland de bättre i hela landet.

21 mars 2019 20:27

Det här framgår av den statistik som Fastighetsbyrån tagit fram. Snittet för Östergötland är en ökning med 25 procent och för landet 17 procent.

– Det är stora skillnader mellan olika län och kommuner men på riksnivå har fritidshus inte stigit lika mycket som permanentbostäder de senaste fem åren. Mer restriktiv utlåning och avmattning för villor och bostadsrätter gör också att färre har utrymme för fritidshusköp, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

– Priserna på fritidshus i Östergötland har ökat mer än genomsnittet i landet. Skillnaden mellan olika kommuner är dock stor och Finspång sticker ut med en kraftig prisökning, säger Johan Engström.

Linköping på andra plats har ökat med 49 procent.

Men varför ser det ut så här?

Henrik Angström har varit fastighetsmäklare i elva år på Fastighetsbyrån i Finspång.

– Det har skett en jätteprisökning sedan 2016, även för villor och bostadsrätter.

– Under 2017 och 2018 hade vi flera objekt mycket speciella lägen med sjöutsikt och/eller strandtomt. Många sådana gör att priserna sticker iväg, säger Henrik Angström.

Tidigare har de här objekten inte kommit ut på marknaden utan stannat inom familjen eller släkten. Nu börjar allt fler av dem göra det och det gör också att priserna rusar uppåt.

Det behöver inte vara några exklusiva hus, men läget vid en sjö gör att priserna sticker iväg. Det är många som väljer, att istället för hus, bo i lägenhet och skaffa ett fritidshus förklarar Henrik Angström.

Han förklarar också att det är en blandning av ortsbor och folk utifrån bland köparna, men att antalet intressenter som kommer utifrån har ökat.

– De är ofta vana vid en annan prisnivå vilket också gör att husen går för ett högre pris.

Ändå är prisnivån inte överdrivet hög i Finspång. 2013/14 var genomsnittspriset 795 000 kronor och 2018 1,5 miljoner kronor. Ökningen har skett från en rätt låg prisnivå.

–Man kan trots prisökningen få ett bra fritidshus för pengarna, säger Henrik Angström.

De dyrare husen är ofta enskilda objekt med bra läge vid en sjö. Populära områden i Finspång är Köp vid Dovern, Brestorp och Kilnäset vid Bönnern, Stenstorp vid Bleken och Skäftesfall vid Glan. Lägena är många. Finspång är en av Sveriges sjörikaste kommuner.

Och efterfrågan fortsätter.

– Redan i januari började folk fråga efter fritidshus med bra läge. Det kommer nog att bli en fortsatt efterfrågan, tror Henrik Angström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Börje Gavér