Företagare, museum, restauranger, och idrottsföreningar samlades under tisdagskvällen på Skogsvallen för att ha kick-off för projektet och satsningen Simonstorpsbygden.
– Trakten är förbisedd. Det händer mycket, fler vistas här och det är rörelse. Men få känner till vad som finns. Genom att samarbeta kan vi visa upp området och få hit mer besökare, säger Malin Ekstrand, som är med i arbetsgruppen för Simonstorpsbygden.
Totalt är det 21 lokala företag, föreningar, organisation och enskilda personer som är medlemmar i samarbetsprojektet. Syftet är att utveckla turism och näringslivet i bygden kring inte bara Simonstorp, utan även Gravesfors och Näkna.
– Det gäller att marknadsföra oss. Jag tror att vi kan få hit fler besökare om de vet att vi finns. Folk har svårt att hitta hit. Få vet om att vi är en del av Kolmården och detta är ett bra sätt att locka hit mer turister, berättar Lina Lundqvist, från Rodga Spis.
Idén till samarbetsprojektet startade i november förra året. Information om att det fanns möjligheter att få bidrag till att starta upp samverkan.
– Vi hade några träffar och intresset ökade. Vi ansökte om pengar och sen bildade vi gruppen i februari, förklarar Malin Ekstrand.
Projektet finansieras av Leader Kustlandet och EUS:s strukturfonder för landsbygdsutveckling. Pengarna har använts till att skapa en hemsida, 10 000 foldrar med information om platser, aktiviteter och medlemmarnas verksamheter. Allt detta visade arbetsgruppen upp under kick-offen och foldrarna fick medlemmarna ta med sig efter hur många de har användning för.
Jens Stenbom och Ulf Wangberg, från Magnehults skogsbruksmuseum, är även de positiva till samarbetet som inletts. De anser att fler kommer lockas till området och till deras kolmila. Men de har även ett annat syfte med att vara medlem i samverkan.
– Vi vill sprida kunskap om den gamla traditionen med hur man gör kol vidare. Vi är många äldre och pensionärer som håller på med detta. Men vi behöver få in lite yngre som är intresserade också, berättar de.
Syftet är också att medlemmarna ska kunna samarbeta med varandra för att skapa nya arrangemang trots att man jobbar med olika saker.
– Simonstorps IF, Simontorparna, Brandkårsmuséet och Simonstorps kyrka kommer anordna en skörde- och hantverksmarknad i oktober. Där har flera lokala producenter redan tackat ja. Så samverkan pågår redan, säger Malin Ekstrand.